Отворимо судове за спорове грађана против чиновника

Из новог Путиновог ауторског текста «Демократија и квалитет државе»

* «Земљи је неопходан јак и ефикасан федерални центар који ужива поверење као кључни политички стабилизатор баланса у међурегионалним, међуетничким и међуверским односима

* «Морамо отворити – написао је Путин - своје правосуђе и за спорове грађана против чиновника. При том ћемо узети у обзир да је грађанин у спору са државним чиновником слабија страна. Зато ће терет доказивања  бити на административном органу, а не на грађанину»

* Још далекосежнији је предлог који је формулисао овако: «Морамо размислити и о могућности интернет-преноса суђења и објављивања стенографских белешки о њиховом току. То би омогућило да се одмах види како ко у судовима ради»

          РУСКИ лидер Владимир Путин – у новом суторском тексту «Демократија и квалитет државе», објавњеном у дневном листу «Комерсант» - упозорио је сународнике да је Русији, с обзиром на њену територију и традицију, потребан разумни спој децентрализације и централизације.

           «Федерални центар – нагласио је Путин – мора умети да прерасподељује овлашћења. И не само овлашћења, него и изворе финансирања за локалне и регионалне буџете. Међутим у свему томе не сме се дозволити да се изгуби могућност управљања земљом. Дакле, не сме бити разбацивања државном силом. Не сме бити механичког преливања ресурса и пуномоћја између различитих нивоа власти. Не сме бити фетиша ни централизације ни децентрализације».

          Руски премијер, који је и главни кандидат за положај шефа државе, оценио је да би имало смисла смањити број субјеката чији чине Руску Федерацију, али је одмах нагласио – да на том плану треба деловати `разумно и избалансирано`.

          Неоспоривим вредностима, које државу држе на окупу и учвршћују, Путин је назвао:  руски језик, руску клултуру ,Руску православну цркву и `друге традиционалне религије у Русији, као и вишевековно искуство заједничког историјског стваралаштва разних народа у јединственој држави Русији».

          Закључујући овај део ауторског текста, Путин је подвукао: «Земљи је неопходан јак и ефикасан федерални центар који ужива поверење као кључни политички стабилизатор баланса у међурегионалним, међуетничким и међуверским односима. Наравно, наш је историјски задатак и да у пуној мери развијемо потенцијал нашег федерализма».

          Пишући о руском правосуђу, Путин је, поред осталог, отворио могућност вођења административних поступака не само за бизнис него и за грађане који буду хтели да воде спорове против државних чиновника.

          «Морамо отворити – написао је Путин - своје правосуђе и за спорове грађана против чиновника. При том ћемо узети у обзир да је грађанин у спору са државним чиновником слабија страна. Зато ће терет доказивања  бити на административном органу, а не на грађанину»

          Руски лидер је иницирао и давање законске могућности удружењима грађана да се могу обраћати судовима ради заштите интереса својих чланова.

          А још далекосежнији је предлог који је формулисао овако: «Морамо размислити и о могућности интернет-преноса суђења и објављивања стенографских белешки о њиховом току. То би омогућило да се одмах види како ко у судовима ради.»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари