ПУТИН: Европски противракетни систем САД и НАТО уперен је против Русије

ПРВИ КАНАЛ РУСКЕ ДРЖАВЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ЕМИТОВАО

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ХЛАДНА ПОЛИТИКА“

Владимир Путин

  • Путин је, разјашњавајући своју позицију, прецизирао да ће западни противракетни систем држати у шаху руску територију све до Урала и имати „под кишобраном“ локације копненног базирања атомских снага његове земље
  • „Технички све то постаје могуће, а они - указао је Путин - никакве гаранције не желе да дају. Чак ни на папиру!“
  • Указао је да сумња у искреност „партнера Русије“ који у Савету безбедности УН нуде „некакве доказе“ да одређене земље имају оружје за масовно уништавање, па се залажу за инвазију у те земље и за смену њихових руководстава. Па наставио: „Чини ми се да наши партнери не желе савезнике, да су им потребни вазали. Да они желе да владају. Русија тако не функционише“

            РУСКИ премијер Владимир Путин поново је изјавио да је убеђен да противракетни систем који САД  и НАТО  инсталирају у Европи - усмерен против Русије.

            „Данас не постоји никаква ракетна претња ни из Ирана ни из Северне Кореје... А то значи: да је свака данашња противракетна одбрана срачуната на то да неутралише ракетно-нуклеарни потенцијал Русије“, оценио је руски лидер у документарном филму „Хладна политика“ који је емитовао Први канал руске државне телевизије.

            Путин је, разјашњавајући своју позицију, прецизирао да ће западни противракетни систем држати у шаху руску територију све до Урала и имати „под кишобраном“ локације копненног базирања атомских снага његове земље.

            „Технички све то постаје могуће, а они - указао је Путин - никакве гаранције не желе да дају. Чак ни на папиру!“

            Руски премијер, који је и главни фаворит на председничким изборима заказаним за 4. март, указао је и на добро познату историјску чињеницу:  да су САД  досад једина земља која је употребила атомско оружје, а при том - против „неатомског Јапана“.

            „Шта, зар смо и то избрисали из памћења? Не, ми то не можемо избрисати. И зато ћемо увек реаговати на претње у близини својих граница“, нагласио је Путин, уз опаску да садмо САД  и Русија имају „комплетну атомску тријаду“.

            Није пропустио да каже ни да Русија има атомске ракете - и по броју и по домету и ударној моћи - које су „потпуно упоредиве са америчким“.

            „Управо то је - упозорио је - у основи многих одлука које за циљ имају обуздавање Русије“

            Указао је да он сумња у искреност „партнера Русије“ који у Савету безбедности УН нуде „некакве доказе“ да одређене земље имају оружје за масовно уништавање, па се залажу за инвазију у те земље и за смену њихових руководстава. Па наставио: „Чини ми се да наши партнери не желе савезнике, да су им потребни вазали. Да они желе да владају. Русија тако не функционише.“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари