ПУТИН: Кина у успону потребна је Русији, а Кини је потребна јака и успешна Русија

Руски лидер о спољној политици у ауторском тексту «Русија и свет који се мења» (3)

Владимир Путин и председник Кине Ху Ђинтао

* Нисмо против да се процесу националног помирења придруже и припадници наоружане опозиције, укључујући и талибане – уз услов да одустану од насиља, признају устав земље, прекину везе са Ал Каидом и другим терористичким групацијама

* Терористе различито доживљавају широм света: као «лоше» и «не баш лоше». Ове последње (не баш лоше) неки су склони да користе у својим политичким играма, нпр. – за дестабилизацију неугодних владајућих режима

*  Уверен сам да раст кинеске економије нипошто није претња, већ изазов који у себи носи огроман потенцијал за пословну сарадњу, шансу да се «кинески ветар» усмери у «једра» наше економије

* Својим понашањем Кина не даје повод да се говори о њеним претензијама на светску доминацију. Кинески глас заиста у свету звучи све убедљивије, што ми поздрављамо, обзиром да Пекинг дели наше виђење како треба да се изгради равноправни светски поредак

* После прикључивања БРИК-у Јужне Африке, постали смо глобални фактор и већ сада стварамо више од 25 одсто сведског друштвено бруто производа. А када се «петорка» још истински максимално прошири, њен утицај на међународну економију и политику имаће велику тежину

         АВГАНИСТАНСКОЈ наркопретњи може се супротставити само читав свет, ослањајући се на УН и регионалне организације – ОДКБ, ШОС и ЗНД. Ми смо спремни да размотримо озбиљно проширење учешћа Русије у обезбеђењу операције помоћи авганистанском народу. Али, само уз услов да међународни контингент у Авганистану ради енергичније и у нашим интересима и да почне са физичким уништењем нарко плантажа и илегалних лабораторија.

         Активирање мера против наркотика у Авганистану мора да буде праћено поузданим блокирањем маршрута транспорта опијата на спољна тржишта, пресецањем финансијских токова који обезбеђују промет дроге, блокадом испорука хемијских материја који се користе за производњу хероина. Циљ је да се у региону створи комплексан систем антинаркотичке безбедности. Русија ће реално доприносити ефикасном обједињавању напора међународне заједнице и остварењу коренитог прелома у борби са глобалном наркопретњом.

         Тешко је прогнозирати како ће се ситуација у Авганистану даље развијати. Историја нас учи да међународно војно присуство није допринело њеном смиривању. Само ће Авганистанци бити у стању да реше своје проблеме.

Са кинеским премијером Вен Ђиабаом

         Улогу Русије видим у томе,  поред активног учешћа суседних земаља, да помогнемо авганисанском народу да изгради стабилну економију, повећа способност националних оружаних снага да се боре против терористичких претњи и нарко мафије. Нисмо против да се процесу националног помирења придруже и припадници наоружане опозиције, укључујући и талибане – уз услов да одустану од насиља, признају устав земље, прекину везе са Ал Каидом и другим терористичким групацијама. Сматрам, да је у принципу, изградња мирољубиве, стабилне, независне и неутралне авганистанске државе реално остварива.

         Нестабилност која је годинама и деценијама замрзнута потхрањује међународни тероризам. Сви признају да је то један од најопаснијих изазова за међународну заједницу. Желим да скренем пажњу да кризне зоне које стварају међународне терористичке претње и налазе се у близини руских граница – далеко су ближе нама него нашим европским или америчким партнерима. УН су усвојиле Глобалну антитерористичку стратегију, међутим стиче се утисак да се борба са овим злом још увек води недоследно,  односно да се не води на основу јединственог универзалног плана, већ у режиму реаговања на акутно и варварско испољавање терора – када друштвени револт због дрских акција терориста нараста. Цивилизовани свет не сме поново да дочека њујоршку трагедију из септембра 2001. године или нови Беслан, да тек после тавких трагедија почне да дејствује колективно и одлучно. 

         Нисам присталица да се негирају достигнути резултати у борби са међународним тероризмом. Они постоје. Последњих година приметно је ојачала сарадња између специјалних служби и правосудних органа различитих земаља. Међутим, постоје очигледне резерве за антитерористичку сарадњу. Уосталом, до данас се примењују «двојни стандарди», терористе различито доживљавају широм света: као «лоше» и «не баш лоше». Ове последње (не баш лоше) неки су склони да користе у својим политичким играма, нпр. – за дестабилизацију неугодних владајућих режима.

         Рећи ћу и ово. У профилакцити тероризма свугде морају да буду коришћене друштвене институције – медији, религиозне организације, невладине организације, систем образовања, наука и бизнис. Потребан нам је међуконфесионални и у најширем смислу међуцивилизацијски дијалог. Русија – је мултиконфесионална држава, али никада нисмо имали религијске ратове. Зато бисмо могли да дамо свој допринос међународној дискусији.

         Нама је сусед најважнији центар глобалне економије – Кина. Сада је у моди да се дискутује о њеној будућој улози у глобалној економији и међународним пословима. Кинези су избили на друго место у свету по обиму ДБП и у блиској будућности, по оцени мећународних, али и америчких експерата, превазићи ће по овом показатељу САД. Нараста и укупна сила Народне Републике Кине, укључујући и пројекцију њене моћи на различите регионе.

Манмохан Синг, Дмитриј Медведев, Ху Ђинтао, Лула да Силва

         Како ми треба да се понашамо узевши у обзир јачање кинеског фактора?

         Прво, уверен сам да раст кинеске економије нипошто није претња, већ изазов који у себи носи огроман потенцијал за пословну сарадњу, шансу да се «кинески ветар» усмери у «једра» наше економије. Ми морамо активније да градимо нове кооперацијске везе, да комбинујемо технолошке и производне могућности наших земаља, ангажујући, разуме се, паметно – потенцијал Кине у циљу привредног успона Сибира и Далеког Истока.

         Друго, својим понашањем Кина не даје повод да се говори о њеним претензијама на светску доминацију. Кинески глас заиста у свету звучи све убедљивије, што ми поздрављамо, обзиром да Пекинг дели наше виђење како треба да се изгради равноправни светски поредак.

         Ми ћемо пружати подршку једни другима на међународној арени и информисати се о начину решавању акутних регионалних и међународних проблема, повећавати међусобни рад у Савету Безбедноти УН, БРИКС-у, ШОС-у, Групи-20 и другим мултилатералним механизмима.

         И треће, ми немамо отворених политичких питања са Кином укључујући и главно – погранично. Изграђен је чврст, потврђен правно обавезујућим документима, механизам билатералних веза. Руководства две земље су остварила изузетно висок ниво поверења без преседана. То омогућује и нама и Кинезима да радимо у духу постојећег партнерства, на основама прагматизма и обостраног уважавања интереса. Изграђен је модел руско-кинеских односа који је веома перспективан.

         Све ово не значи, наравно, да између Кине и нас не постоје проблеми. Умесно је рећи да има малих неспоразума. Наши комерцијални интереси у трећим земљама нису увек подударни, нас не задовољава у потпуности структура робне размене, низак је ниво узајамних инвестиција. Ми ћемо пажљиво да пратимо миграционе токове из Народне Републике Кине.

         Моја главна мисао гласи: просперитетна и стабилна Кина је потребна Русији, а уверен сам да је и Кини потребна јака и успешна Русија.

         Веома брзо расте и други азијски гигант – Индија.

Владимир Путин и индијски премијер Манмохан Синг

         Русију и Индију вежу традиционално пријатељски односи чији је садржај одређен роководством наших земаља и као посебно привилеговано стратешко партнерство. Од његовог јачања корист ће имати не само наше земље, већ и цео систем који полицентрично настаје у свету. 

         Буквално пред нашим очима се одиграва не само раст Кине и Индије, већ и повећање тежине Азијско-Пацифичког региона. С тим у вези, отварају се нови хоризонти за плодотворан посао у оквиру руског председања у Азијско-Пацифичккој економској сарадњи. У септембру ове године припремамо самит ове организације у Владивостоку, активно се спремамо, градимо савремену инфраструктуру што ће само по себи допринети даљем развоју Сибира и Далеког Истока, омогућити нашој земљи у још већем степену да се прикључи динамичким интеграционим процесима у «новој Азији».

         Ми придајемо и придаваћемо приоритетни значај узајамном садејству партнера у БРИКС. То је јединствена структура, основана 2006. године, и најочигледније симболизује прелаз од униполарног на правичније устројство света. Она окупља пет земаља чије становништво броји више од 3 милијарде људи које поседују највеће економије које се најбрже развијају, са огромним радним и природним ресурсима, огромним унутрашњим тржиштима. После прикључивања БРИК-у Јужне Африке, ми смо постали глобални фактор и већ сада стварамо више од 25 одсто сведског друштвено бруто производа.

         Ми се још навикавамо да радимо у оваквом саставу и приближавамо се једни другима. Посебно нам предстоји да успоставимо тесну координацију у спољнополитичком смислу и да чвршће радимо у оквиру УН. Међутим, када се «петорка» БРИКС истински максимално прошири, њен утицај на међународну економију и политику имаће велику тежину.

         Последњих година руска дипломатија и наши пословни кругови су почели да поклањају велику пажњу развоју сарадње са земљама Азије, Латинске Америке и Африке. У овим регионима су као и раније искрено снажне симпатије према Русији. Видим да је један од кључних задатака у наредном периоду повећање трговинско-економске сарадње, реализација заједничких пројеката у области енергетике, инфраструктуре, инвестиција, науке и технике, банкарског бизниса и туризма.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари