ПУТИН: Ко ради дуже, да добије - већу пензију

РУСКИ ЛИДЕР ИНИЦИРАО ДА СЕ ИЗРАДИ МЕХАНИЗАМ ПОВЕЋАЊА ПЕНЗИЈСКОГ СТАЖА - ЗА ОНЕ КОЈИ ПОЖЕЛЕ ДА У ПЕНЗИЈУ ОДУ КАСНИЈЕ

        ПРЕМИЈЕР Русије Владимир Путин иницирао је да се изради механизам повећања пензијског стажа - за грађане који пожеле да у пензију оду касније.

        Путин је своју иницијативу обзнанио на проширеном колегијуму Министарства за социјални развој и здравство и Пензијског фонда.

        „Молим вас да заједно израдите механизме повећања пензијског стажа. Логика мора бити да се на основу дужег радног стажа добија већа пензија.” - изјавио је Путин. 

        Председник владе Русије је затражио и да се обезбеди даљи развој свих компоненти пензијског система - солидарног, акумулативног и добровољног. И затражио да се дају неопходне гаранције да ће бити сачувана пензијска акумулација грађана.  

        Премијер је искористио прилику да саопшти да ће од 1. априла још једном бити индексиране пензије у износу од 3,4 одсто. У просеку се очекује да ће раст пензија у 2012. години премашити десет одсто, што је значајан показатељ и далеко већи од планираног.  

        „Такође ће се од 1. априла повећати и социјалне пензије и то за 14,1 одсто. А за шест одсто ће порасти обим месечних исплата” - рекао је Путин.  

        Тренутно у Русији жене одлазе у пензију са 55 година, а мушкарци са 60. Могућност да се повећа старосна граница одласка у пензију условљена је повећањем просечне дужине живота и на тај начин се продужава и активни живот сваког грађанина, док се и значајно повећао квалитет здравствених услуга, што све доводи до продужења старости. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари