ПУТИН: НАТО је инструмент америчког лидерства на Западу

Из разговора руског лидера у Сарову са војним експертима – о глобалним претњама националној безбедности

Путин у бившем Арзамасу-16, разгледа део космичког телескопа

* Алијанса већ данас више није инструмент војне политике већ, пре, инструмент спољне политике

* Наш је национални задатак, а и наша обавеза пред целим човечанством, да у свету сачувамо равнотежу стратешких снага и могућности

* Американци су до пре неку годину својим савезницима из НАТО говорили у стилу: `Шта да се ради, нека се Русија копрца, то нам чак није ни занимљиво – њен цео стратешки потенцијал је зарђао`. Али, сад ствари уопште не стоје тако

* Од 2008. наовамо, наша армија је добила 39 нових интерконтиненталних балистичких ракета, плус две нове атомске подморнице, плус 12 лансирних комплекса за ракете `искандер`... А настављамо и да повећавамо ударну моћ својих савремених ракетних комплекса `топољ-М` и `јарс`. Већ смо њима опремили десет нових пукова

* Почели смо да зенитним ракетним јединицама испоручујемо системе с-400, а на путу смо производње још савременијих комплекса – С-500 који ће по свим својим карактеристикама већ бити елементи противракетне одбране

* Русија неће никакву трку у наоружању, али се неће ни једнострано разоружавати. Наши даљи кораци у сфери атомског наоружања имаће комплексан карактер, а у целом процесу, сматрамо, треба да учествују све атомске државе. У сваком случају, ми се не можемо бесконачно разоружавати док се друге атомске државе наоружавају. То је искључено!

* Ми ћемо се нуклеарног оружаја одрећи тек онда када будемо у свом наоружању имали високопрецизне комплексе исте сумарне моћи. Ни један једини дан раније! Нека нико нема илузија овим поводом!

* Мени су многи Европљани говорили (нећу да помињем имена, да некога не бих довео у неугодну ситуацију): «Американци настављају да нас тобом плаше, а нама с тобом није страшно зато што схватамо да су се изменили и Русија и свет»

          НАШ је национални задатак, а и наша обавеза пред целим човечанством, да сачувамо равнотежу стратешких снага и могућности, оценио је руски лидер Владимир Владимирович Путин у Сарову где се сусрео са домаћим експертима за глобалне претње по националну безбедност.

          То је крајње важно, нагласио је Путин, зато што је управо стратешка равнотежа сачувала свет од глобалних конфликата у целом периоду после Другог светског рата. Зато наш затак и јесте – да сачувамо ту равнотежу која је битан елемент ставилности у свету.

          Американци су до пре неку годину својим савезницима из НАТО говорили у стилу: `Шта да се ради, нека се Русија копрца, то нам чак није ни занимљиво – њен цео стратешки потенцијал је зарђао`. Али, сад ствари уопште не стоје тако.

          Од 2008. наовамо, наша армија је добила 39 нових интерконтиненталних балистичких ракета, плус две нове атомске подморнице, плус 12 лансирних комплекса за ракете `искандер`, плус друга техника и околност да своје стратешке нуклеарне снаге убрзано развијамо. А настављамо и да повећавамо повећавамо ударну моћ својих савремених ракетних комплекса `топољ-М` и `јарс`. Већ смо опремили десет нових пукова.

          Ракете `топољ-М` и `јарс` су савремена средства за пробијање противракетне одбране. Са њима се није шалити! Тим пре што смо удео најсавременијих ракета у снагама за нуклеарно одвраћање практино удвостручили . подигли са 13 на 25 одсто. То је озбиљна квалитативна промена.

          У авијацији за атомско обуздавање сачували смоТу-160, и Ту-95МС, али не само њих. Ти авиони су модернизовани, а већ размишљамо о стварамо нових стратешких авио-система.

          Као што знате, наше војно-ваздушне снаге су  изградиле седам великих авио-база са моћном инфраструктуром. Модернизовали смо и 28 војних аеродрома. А то је све стратешка инфраструктура која се развија.

          Више од 30 авио-екадрила добиле су: Су-34, Су-35С, Су27-СМ, МиГ29-СМТ, Як-40 и хеликоптере.

          Почели смо да зенитним ракетним јединицама испоручујемо системе с-400, а на путу смо производње још савременијих комплекса – С-500. А С-500 ће по свим својим карактеристикама већ бити елементи противракетне одбране. Зато се и надамо да ћемо са својим партнерима плодотворно сарађивати и да нећемо допустити нову трку у нуклеарном наоружаању.

          Не мислим да је међу нама и Американцима наступило неко посебно захлађење. Да, споримо се око противракетне одбране, али то није од јуче. Американци међународној јавности све представљају као своје право да већ сада купирају будуће претње својој националчној безбедности.

          Ко може да буде против тако нечега? Под условом да се тако не разара стратешка равнотежа, а себи обезбеди стратешка нерањивост, и да не производе нове опасности стратешког карактера! Само се о овоме и ради.

          Зато ћемо предузети асиметричне, али ефикасне мере. Американци говоре да њихов антиракетни штити није уперен против Русије, значи – нема проблема. У том случају ни наш потенцијал није окренут против вас. На ово је одговор претходне америчке администрације био: `Радите оно што мислите, ми више нисмо непријатељи`. Рекли смо: `Добро тако ћемо и урадити`. И: ево, имамо десет пукова ракетама `топољ-М` и `јарс`. А то уопште није све што можемо да урадимо.

          Русија неће никакву трку у наоружању, али се неће ни једнострано разоружавати. Наши даљи кораци у сфери атомског наоружања имаће комплексан карактер, а у целом процесу, сматрамо, треба да учествују све атомске државе. У сваком случају, ми се не можемо бесконачно разоружавати док се друге атомске државе наоружавају. То је искључено!

          Русија за партнерима заостаје у области високопрецизног неатомског оружја. А укупна ударна моћ таквог оружја данас је упоредива са могућностима оружја за масовно уништавање. Ово је утолико важније што се високопрецизно оружје по ефектима већ сада мало чиме разликује од оружја за масовно уништавање, а у будућности се вероватно неће ни по чему разликовати. Стога: ми ћемо се нуклеарног оружаја одрећи тек онда када будемо у свом наоружању имали такве високопрецизне комплексе. Ни један једини дан раније! Нека нико нема илузија овим поводом!

          Реагујући на забринутост директора Центра за анализу светске трговине оружјем Игора Коротченка да би догађаји у Москви поводом 4. марта (председнички избори) `могли имати непредвидљиви карактер` и његове сугестије да у осујећивање таквог сценарија буде укључен `потенцијал свију који су спремни да и јавно стану у заштиту избора који народ Русије буде направио тог дана, како догађаје не би оседлали они који незадовољни део друштва изводе на улице, Владимир Путин је ставио до знања:

          «Учинићемо све што буде потребно да народ Русије има гарантован суверенитет при доношењу свих кардиналних одлука. Сви који буду деловали унутар правног поља – могу бити сигурани да ће њихова уставна права бити гарантована. А сви који изађу изван тог поља нека знају да ће сви који буду нарушавали важеће законе бити постављени у једнаке услове и да потребна ракција државе неће изостати»

          Директор Института РАН  за високе температуре, Владимир Фротов, предочио је премијеру да се у руској Академији ради на `стварању електромегнетног оружја`.  Додао је да он и његове колеге то оружје сматрају `нелетећим`, а да га Американци сврставају у стратешко јер се ради о оружју које снопом електромагнетног лучења погађа крстарећу ракету и онеспособљава је. Такво оружје, нагласио је Фротов, такође може бити део руског `асиметричног стратешког одоговора`. А Путин је обећао подршку и овом пројекту и идеји Фротова да се обезбеди државна подршка научним истраживањима која су `ствар сутрашњице`.

          Директор Академије геополитичких проблема, Леонид Ивашов, предочио је вероватном будућем шефу државе да ће се ситуација у свету само даље заоштравати и оспорио тезу колеге Сергеја Рогова да би за Русију било боље да Барак Обама остане на власти него да победе Републиканци. При том је указао: «Американци следе своју геополитичку идеју и политичку стратегију и реализују конкретне програме. Узмите противракетну одбрану: започео Клинтон, наставио Буш, наставља и Обама. Исто је било и са Југославијом: њено уништавање је започео демократа, Буш наставио, а затим је Буш ишао и даље – Ирак, Авганистан, а ево – сада је добитник Нобелове награде за мир, Барак Обама, уништио Либију. Дакле, овде нема места никаквим илузијама. Наравно, да наше Министарство иностраних послова не би остало без посла – преговоре треба водити. Само, не смећући с ума да је Хенри Кисинџер 24. јануара рекао: «Иран ће бити бити последњи ексер забијен у мртвачки сандук  Русије и Кине. Добро, нека се Кисинџер и мало пореметио, али је ирански проблем за нас озбиљна претња».

          Ивашов је, у наставку излагао, оценио да Русија нема систем стратешких савезника и указао да то не мора да буде војни савез , али да су Москви `на одређеним правцима потребни савезнички односи`. Зар нам – указао је – поводом америчке ПРО савезник не може бити Кина. У потрази за савезницима – подвукао је Ивашов – Москва може и треба да `ради` и у дворишту Американаца и са Индијом и са Ираном јер сама – или неће моћи да све исфинансира или неће одрадити све што је потребно.

          Путин је, одговарајући, прво приметио да је Ивашов у исти лонац ставио и САД  и сву Европу и оценио да су обе стране Атлантика не-пријатељски расположене према Русији. Рекавши ,`да, и САД  у Европа су у НАТО`, Путин је истакао: «И у НАТО  се односи мењају, чак кардинално. Симптом је и то што две водеће европске земље нису своје НАТО-савезнике подржале у операцијама у Ираку. То је одраз процеса унутар алијансе. Уосталом, тај блок је створен као антипод СССР, СССР више нема. Дакле, против кога ће се НАТО  борити и да ли су уопште потребни данас такви инструменти?

          Можда НАТО  већ данас више није инструмент војне политике већ, пре, инструмент спољне политике. Инструмент очувања лидерства САД у западној заједници, упркос томе што члан 5. статута алијансе нико, наравно, није укинуо. Дакако, НАТО  није изгубио ни свој војни карактер и ми о томе морамо водити рачуна. Све ово само указује да смо ми у стању да градимо своје посебне односе са Европом, што активно и чинимо.

          Шта год ко чинио да то спречи, промене у стратешком стању света већ се осећају. Мени су многи Европљани говорили (нећу да помињем имена, да некога не бих довео у неугодну ситуацију): «Американци настављају да нас тобом плаше, а нама с тобом није страшно зато што схватамо да су се изменили и Русија и свет».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари