Путин оценио да НАТО никоме није потребан

СУСРЕТ РУСКОГ ЛИДЕРА СА ГРУПОМ ВОДЕЋИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА

Путин у подмосковској резиденцији Ново-Огорјово

  • Путин није формално подржао идеју Владимира Жириновског да Москва - у замену за распуштање НАТО - пружи свестрану помоћ ЕУ да изађе из дужничке кризе
  • Међутим, он се истовремено сложио са ставом Жириновског да НАТО треба распустити. „Мислим да то, данас, нису реалистични захтеви, иако су исправни. Једноставно зато што НАТО блок никоме није потребан, то је рудимент хладног рата. Браво Владимире Вољфовичу!“ - додао је са осмехом Путин
  • Путин је рекао да поштује све конкуренте у трци за положај шефа државе и нагласио да је уверен да ни један од њих неће издати интересе земље
  • Путин изјавио да није против професионалне армије, али је упозорио: „У питању је само новац. То је веома скупа ствар. За то су једноставно потребна огромна средства. Треба све израчунати“

        ПРЕМИЈЕР владе РФ и кандидат за председника Русије -Владимир Путин - изјавио је да НАТО  више никоме у свету није потребан и да га треба распустити.

        Руски лидер је ово рекао током разговора који је у својој подмосковској резиденцији Ново-Огорјово водио са групом руских политиколога, историчара и јавних личности.

        У Путиновој резиденцији били су: председник „Центра политичких технологија“ Игор Буњин, директор руских и азијатских програма Центра за одбрамбене информације САД Николај Злобин, публициста и новинар Михаил Леонтјев, политиколог Сергеј Марков, историчар Наталија Нарочницка, председник Фонда „Политика“ Вјачеслав Никонов, председник Фонда „Јавно мњење“ Александар Ослон, председник Фонда за ефективну политику Глеб Павловски и председник Института за националну стратегију Михаил Ремизов.

        У разговору се, иначе, стигло до НАТО и његове даље судбине кад је један од учесника разговора упитао Путина да ли  подржава предлог лидера Либерално-демократске партије,  Владимира Жириновског, да Москва пружи помоћ ЕУ да изађе из дужничке кризе у замену за распуштање НАТО. А Путин је прво рекао да не подржава иницијативу Жириновског, па објаснио - да је потпуно сагласан да Североатлантска алијанса више никоме није потребна јер је „рудимент хладног рата“.

        „Владимир Вољфович (Жириновски) предлаже да свестрано помогнемо Европску Унију. Због чега? Зар да помажемо богате земље, богатије од нас?“ - изговорио је Путин.

        Међутим, он се истовремено сложио са ставом Жириновског да НАТО треба распустити. „Мислим да то, данас, нису реалистични захтеви, иако су исправни. Једноставно зато што НАТО блок никоме није потребан, то је рудимент хладног рата. Браво Владимире Вољфовичу!“ - додао је са осмехом Путин.

        Говорећи у улози председничког кандидата, Путин је рекао да поштује све конкуренте у трци за положај шефа државе и нагласио да је уверен да ни један од њих неће издати интересе земље.

        Да подсетимо: оптужбе о издаји су се чуле у Државној Думи, посебно на адресу Праведне Русије, чији су депутати били на сусрету опозиционара са новим америчким амбасадором у Русији Мајклом Мекфолом. „Праведни“ су за шефа државе кандидовали бившег председника Савета Федерације Сергеја Миронова.

        „Ни један од претендената на дужност шефа државе неће издати државне интересе. То одговроно тврдим. Одавно их познајем и просто сам у то уверен“ - рекао је Путин.

        На изборима за председника Русије 4. марта учествоваће лидери четири парламентарне партије: Владимир Путин - Јединствена Русија, Генадиј Зјуганов - КПРФ, Сергеј Миронов - Праведна Русија и Владимир Жириновски - Либерално-демократска партија Русије, као и милијардер Михаил Прохоров који је независан кандидат. Можда и оснивач партије Јаблоко, Григориј Јавлински, уколико буде позитивно решена његова жалба на одбијање кандидатуре (због 25 одсто неуредних потписа).

        У Ново Огарјову је било речи и професионализацији руске армије. Путин је изразио сумњу у могућност прелаза на професионалну војску до 2015. године, на шта позивају његови политички опоненти.

        „Ми то исто предлажемо. Сматрам да тако треба урадити. У питању је само новац. То је веома скупа ствар“ - рекао је Путин. „За то су једноставно потребна огромна средства. Треба све израчунати“.

        Осврћући се индиректно на захтеве проамеричке опозиције са московског Балотног трга, међу којима је инсистирање на „тренутном ослобађању свих политичких осуђеника“, Путин је прво указао да у Русији „уопште нема политичких затвореника“, а да би кривична амнестија у овом тренутку била потпуно несврсисходна“.

        „Ја не разумем баш најбоље шта се подразумева под политичком амнестијом. Ми, колико је мени познато, немамо политичке затворенике, хвала Богу. Говоре да их има, а при том не наводе њихова имена. Нека макар покажу бар једног човека, који служи казну због политичких погледа“- подвукао је руски премијер.  

        Нова влада Русије, саопштио је Путин, неће бити коалициона, али ће у њој моћи да раде професионалци са различитим политичким погледима.

        „Не искључујемо ангажовање људи са различитим политичким погледима, важно је само да то буду професионалци. То неће бити коалициона влада у класичном смислу те речи“ - рекао је Путин.

        Како је открио један од учесника разговора, Гљеб Павловски, Путин је уверен да ће победити у првом кругу председничких избора. „Он свој изборни програм, у којем нуди нови курс, сматра најбољим и не види за себе ризика на изборима 4. марта“, изјавио је Павловски.

        Премијер, рекао је после разговора Вјачеслав Никонов, себе не сматра политичарем. Додао је да Русији у наредним годинама није потртебан „нови Путин“, већ Путин онакав какав је био на почетку свог првог председничког мандата.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари