ПУТИН: Рођење детета не сме угрозити породично благостање

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ОБЕЋАО ДА ЋЕ ДРЖАВА - ЗБОГ НАТАЛИТЕТА

И ПОДРШКЕ ПОРОДИЦИ - ОТВАРАТИ ДОБРО ПЛАЋЕНА МЕСТА

Владимир Путин

  • Један од најважнијих фактора који доприноси порасту наталитета је повећање прихода породице. Зато морамо повећавати приходе наших породица. Поред осталог, морамо смањити ризик такозваног породичног сиромаштва који се активира кад рођење детета умањује породично благостање - рекао је шеф руске државе на заседању Савета за националне пројекте и демографију

         РУСКИ лидер Владимир Путин обећао је сународницима: да ће држава отварати добро плаћена радна места и повећавати зараде свих који живе од државног буџета.

         „Један од најважнијих фактора који доприноси порасту наталитета је повећање прихода породице. Зато морамо повећавати приходе наших породица. Поред осталог, морамо смањити ризик такозваног породичног сиромаштва који се активира кад рођење детета умањује породично благостање“ - рекао је шеф руске државе на заседању Савета за националне пројекте и демографију.

         Поновио је да „треба и даље радити на повећању породичних прихода, стварати добро плаћена радна места и повећавати плате у буџетској сфери“.

         Руски председник је обећао да ће држава још више подржавати жене са децом и вишечлане породице.

         Русија за рођење сваког детета исплаћује једнократни додатак од 13.000 рубаља (око 320 евра). За трудничко боловање и пороћај се у највећем броју случајева исплаћује 100 одсто од зараде у последње две године, али не више од 40.600 рубаља (око 1000 евра).

         У 50 региона са ниским наталитетом, федерални буџет даје помоћ од 6-7 хиљада рубаља месечно као додатак за треће и свако следеће дете.

         Путин је обећао даље побољшавање медицинских услуга за труднице и децу. При том је истакао да се Русија „по смртности мајки већ приближила западноевропским земљама са много перинаталних центара“. Другим речима: да је та смртност практично на нули.

         Шеф руске државе је јавно рекао да од Министарства здравља очекује предлоге за даљи развој мреже перинаталних центара и наложио да се за њих припреме квалификовани кадрови. Истовремено је критиковао задтварање породилишта и акушерских клиника у ненасељеним местима.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари