Путин руководио тестирањем стратешке нуклеарне тријаде

НАЈВEЋИ КОМАНДНИ МАНЕВРИ СТРАТЕШКИХ НУКЛЕАРНИХ СНАГА

У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ РУСИЈЕ

  • Први пут ракетно-зенитни систем Панцир-С уништио реалну крстарећу ракету

        ОРУЖАНЕ снаге Русије завршиле су данас командне маневре својих стратешких нуклеарних снага - непосредно под руководством врховног главнокомандујућег и шефа државе Владимира Путина.

       Према званичном саопштедњу Кремља, током маневара су тестирани: аутоматизовано управање системом везе, нови алгоритми управљања стратешким снагама са практичним „одрађивањем“ школско-борбених задатака, са потчињавањем „јединственој замисли“ свих компоненти стратешке тријаде - далеколетних стратешких бомбардера и копнене и поморске компоненте нуклеарних снага.

       Круна маневара била су успешна лансирања стратешких и крстарећих ракета које су уништиле „условне циљеве на различитим војним полигонима“.

       Руске Ракетне стратешке јединице балистичком међуконтиненталном ракетом „топољ“ - лансираном са космодрома Плесецк - успено су погодиле циљ на Камчатки. Истовремено је атомска ракетна подморница „Свети Георгије Победоносац“ из Тихог океана балистичком ракетом погодила  циљ на полигону Чижа на сeверу Русије, док су стратешки бомбардери Ту-95 и Ту-160 са четири ракете гађали мете на полигону Пембој.

       На том полигину, који се налази у руској федералној републици Коми, први пут је ракетно-зенитни систем Панцир-С уништио реалну крстарећу ракету.

       Према истом саопштењу из Кремља, маневри оваквих размера први пут су изведени у новијој историји Русије.

       Путин је - кад је све било готово - дао високу оцену посадама ратних авиона и бордова и функционисању Генералштаба. При том је нагласио да су сви учесници маневара „извршили све постављене задатке и потврдили поузданост и ефикансост нуклеарних снага Русије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари