ПУТИН: Русија мора сачувати народ да о њеној судбини не би одлучивали други

Из Путиновог ауторског текста «Грађење правичности. Социјална политика за Русију» у московском дневном листу Комсомолска правда (1)

* Уколико не реализујемо огромни, дугорочни пројекат демографског развоја, повећања свог људског потенцијала и освајања властитих територија, ризикујемо да се у глобалном смислу претворимо у «празан простор», о чијој судбини нећемо ми одлучивати

* У Русији данас живе 143 милиона људи. На основу оцена стручњака, по најгорем сценарију -  тј. уз очување постојећих и уз одсуство нових мера – 2050. године број становника у нашој земљи ће износити 107 милиона људи

* Уколико нам пође за руком да формулишемо и реализујемо ефикасну, комплексну стратегију очувања људског фонда – становнитво Русије ће се повећати до 154 милиона људи. Ово значи да историјска цена избора између дејства и инерције износи - готово 50 милиона људских живота за 40 година

* Да бисмо решили демографски проблем, биће нам потребна «паметна» миграциона политика, која ће бити постављена на јасне захтеве и критеријуме, а која би искључивала потенцијалне етнокултурне и друге ризике. Биће потребно да се обезбеди имиграциони прилив на нивоу од око 300 хиљада људи годишње

*  Предлажем да укинемо сва ограничења за оне странце који - под истим условима као и грађани Русије (тј. уколико претходно положе испите и буду у стању да уче на руском језику) - желе да  упишу наше професионалне научне установе

         НА НАШОЈ територији налази се око четрдесет одсто светских природних богатстава, док наш број становника износи само 2 процента од укупног броја становника на Земљи.  

         Уколико не реализујемо огромни, дугорочни пројекат демографског развоја, повећања свог људског потенцијала и освајања властитих територија, ризикујемо да се у глобалном смислу претворимо у «празан простор», о чијој судбин нећемо ми одлучивати.

         У Русији данас живе 143 милиона људи. На основу оцена стручњака, по најгорем сценарију -  тј. уз очување постојећих и уз одсуство нових мера – 2050. године број становника у нашој земљи ће износити 107 милиона људи. Уколико нам пође за руком да формулишемо и реализујемо ефикасну, комплексну стратегију очувања људског фонда – становнитво Русије ће се повећати до 154 милиона људи. Ово значи да историјска цена избора између дејства и инерције износи - готово 50 милиона људских живота за 40 година.

         Зато је потребна државна подршка вишечланим породицама. Поред мера за превазилажење привременог сиримаштва, везаног за рођење трећег детета, мора да буде реализован и социјални програм прворазредног побољшања комуналних услова за породице са три и више детета.

         Биће предложене допунске одлуке помоћи женама које се брину о деци. Оне ће допринети да се успешно комбинују материнство и професионална активност – еластично радно време, запосленост на даљину, дечији вртићи и јаслице.  

         Жена, која се враћа на посао после породиљског одсуства треба да добије могућност за допунско професионално усавршавање. А послодавац који је прима на посао – помоћ од државе.

         Друго.  Да бисмо решили демографски проблема биће нам потребна «паметна» миграциона политика, која ће бити постављена на јасне захтеве и критеријуме, а која би искључивала потенцијалне етнокултурне и друге ризике. Биће потребно да се обезбеди имиграциони прилив на нивоу од око 300 хиљада људи годишње.  

         У првом реду на рачун привлачења на стални боравак у Русији наших сународника, који живе у ближем и даљем иностранству, али и квалификованих страних стручњака, перспективне омладине.
    
         Ми смо имали активирани програм пресељења у Русију наших сународника. Рецимо отворено – није био ефикасан. У овој етапи развоја земље, морамо да се поново вратимо овоме питању и направимо далеко делотворнији и шири скуп мера подршке људима који желе да се врате у своју историјску Отаџбину.

         Већ сам говорио (у чланку о националној политици) да је главни, кључни услов да би се појединац преселио да живи и ради у Русији, његова спремност да прихвати нашу културу, наше вредности. Предлажем да укинемо сва ограничења за оне странце који - под истим условима као и грађани Русије (тј. уколико претходно положе испите и буду у стању да уче на руском језику) - желе да  упишу наше професионалне научне установе. 

         Треба и значајно поједноставити процедуру добијања пребивалишта, а потом и руског држављанства за оне младе људе који заврше наше високе школе и желе да раде у струци.

         Превео: Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари