ПУТИН: Русија мора бити у стању да пробије сваку противракетну одбрану

Програмски текст руског лидера «Не смемо никога доводити у искушење својом слабошћу» (2)

* Од 1. децембра 2011. године имамо Војску за ваздушно-космичку одбрану. Формирано је 7 великих авијационих база са моћном инфраструктуром. Модернизује се мрежа аеродрома. За последње 4 године – први пут у 20 година – капитално је ремонтовано 28 аеродрома. Ове године планирани су радови на још 12 војних аеродрома

* У структури Оружаних снага остаће очувана улога и значење снага за нуклеарно одвраћање. У сваком случају, бар док се не појаве други видови оружја и ударних компекса нове генерације

* Војно-технички одговор Русије на постављање глобалног америчког противракетног штита и њеног сегмента у Европи биће ефикасан и асиметричан. И у потпуности ће парирати корацима САД у сфери противракетне одбране

* Наша задатак је потпуна обнова «океанске» ратне морнарице пре свега на Северу и Далеком Истоку. Активност, коју су отпочеле водеће војне државе у свету око Арктика, ставља пред Русију задатак да обезбедимо наше интересе у том региону  

* Током наредне деценије армија ће добити више од 400 савремених интерконтиненталних балистичких ракета надземног и поморског базирања, 8 ракетних подморница стратешке намене, око 20 вишенаменских подморница, више од 50 борбених бродова, око 100 космичких летелица за војне потребе и више од 600 савремених авиона укључујући ловце пете генерације

* А такође: више од хиљаду хеликоптера, 28 пуковских комплета зенитно-ракетних система С-400, 38 дивизијских комплета зенитно-ракетних комплекса «Витјаз», 10 бригадних комплета ракетног комплекса «Искандер-М», више од 2 хиљаде 300 савремених тенкова, око 2 хиљаде самоходних артиљеријских комплекса и оружја, као и више од хиљаду јединица војне ауто технике 

* Више од 250 јединица и групација опремљено је савременом војном техником, укључујући и 30 авијационих ескадрила. До 2020. године учешће новог наоружања у армији мора да износи више од 70 одсто

* Војна лица морају да имају пуни пакет социјалних гаранција и новчане принадлежности на нивоу, ако не и вишем од плата које добијају квалификовани стручњаци и управљачи у водећим областима економије

* За оне студенте који су одслужили армију треба финансирати из буџета обуку у најбољим домаћим и иностраним бизнис-школама. Такође треба давати преференције код примања у државну службу

Превео: Горан Шимпрага

          У НАШОЈ Армији нема више јединица скраћеног састава. У копненој војсци је формирано више од 100 општих и специјалних бригада. То су комплетне борбене јединице, попуњене кадровима и техником.

          Да буду потпуно спремне за борбу, потребан им је један сат после узбуне. А за стизање на потенцијано место ратних дејстава – 24 часа.

          Раније је јединицама за извршавање борбених задатака било потребно пет дана припрема. Док је за борбене припреме и размештање комплетних Оружаних снага «у планираном саставу» била потребна читава година. А све ово у условима када се време трајања већине оружаних сукоба скратило на неколико сати или неколико дана.  

          Зашто је за основну тактичку јединицу изабрана управо бригада? Управо због нашег сопственог искуства у авганистанској и другим кампањама, када су се уместо пукова и дивизија ефикасно показале мобилне борбене и јуришне групе, ојачане авијацијом и другим средствима подршке.

          Нова бригада располаже већом ударном моћи од досадашњих дивизија, а при том је компактнија од дивизије.

___________________________________________________________________________

«Војна наука мора да омогући одлучујући утицај на предстојеће задатке у војно-индустријском комплексу.»

___________________________________________________________________________

          Значајно нараслу ватрену моћ обезбедили смо артиљерији и ПВО, оснажили изиђачке јединице и везу, а при том је бригада у стању да дејствује самостално и у саставу других јединица. Дозвољавам да није свугде захтевани калитет доведен до идеалног стања. У најскорије време, предстоји нам да потпуно пређемо на неопходне стандарде.

          Руска Армија се ослобађа од свих несвојствених армији помоћних функција – привредних, функција из свакодневног живота и осталих. Све што није повезано са борбеном обуком, биће сведено на минимум. Имајући у виду служење војног рока од годину дана – то је једини начин да се од регрута направи добар борац. Војници и официри морају се бавити својим основним задатком – интензивном борбеном припремом и обуком. А то ће се позитивно одрази на дисциплину и ред у војсци. И реално повећати достојанство војне службе по позиву. 

          У току је озбиљна реформа војног образовања. Оснива се 10 великих научно-наставних центара. Све ове установе су интегрисане у прецизну вертикалу и, у зависности од напредовања у служби, дају официрима могућност да стално повећавају свој професионални ниво. Овде се ослањамо како на своју традицију тако и на светску праксу.

          Без озбиљног развоја војних истраживања не може да буде ни ефикасне војне, ни војно-техничке доктрине, не могу ефикасно да функционишу структуре Генералштаба. Морамо да обновимо изгубљене компетенције тих војних институција, морамо да их интегришемо са системом војног образовања који се развија као што је и у цивилном секору економије.

          Војна наука мора да омогући одлучујући утицај на предстојеће задатке у војно-индустријском комплексу. А одељења Министарства одбране одговорна за војне поруџбине – мораће да обезбеде ефикасно остварење техничких задатака у разради, производњи, планирању карактеристика наоружања и војне технике.

          Нема сумње да је нормалан развој војних истраживања немогућ без партнерства са цивилном науком, без коришћења потенцијала наших водећих универзитета и државних научних центара. Научници треба да поседују довољне информације о стању и перспективама развоја Армије и система наоружања да би имали могућност да определе своја перпективна истраживања, посебно за бојне потребе.  

___________________________________________________________________________

«Биће настављено додатно опремање још 10 ракетних пукова стратешким комплексима «Топољ-М» и «Јарс». У стратешкој авијацији потпуно је очуван возни парк стратешких ракетоносаца Ту-160 и Ту-95мс, у току су радови на њиховој модернизацији.»

___________________________________________________________________________

Јарс

          Такође желим да истакнем да су органи руковођења у Оружаним снагама смањени за два пута. Основана су четири увећана војна округа: Западни, Јужни, Централни и Источни. Под њихову команду су стављене снаге ратног ваздухопловства и противваздушне одбране и ратне морнарице. У суштини, ради се о оперативно-стратешким командама. У Русији је од 1. децембра 2011. године на борбено дежурство уведен нови род војске – Војска за ваздушно-космичку одбрану.

          У Војно-ваздушним снагама формирано је 7 великих авијационих база са моћном инфраструктуром. Модернизује се мрежа аеродрома. За последње 4 године – први пут у 20 година – капитално је ремонтовано 28 аеродрома. Ове године планирани су радови на још 12 војних аеродрома.

          Ми смо озбиљно унапредили могућности система за упозорења о ракетним нападима. Већ раде станице праћења у Лењинградској и Калињинградској области, у Армавиру, започела су испитивања аналогног објекта у Иркутску. Све бригаде ваздушно-космичке одбране опремљене су савременим комплексом средстава аутоматизације «Универзал-1С». Комплетирана је космичка групација система «ГЛОНАС».  

          Обезбеђена је поуздана стабилност и довољност надземне, поморске и ваздушне компоненте Стратешких нуклеарних снага Русије. Проценат савремених ракетних комплекса надземног базирања у последње четири године већ је нарасла од 13 до 25 процената.

          Биће настављено додатно опремање још 10 ракетних пукова стратешким комплексима «Топољ-М» и «Јарс». У стратешкој авијацији потпуно је очуван возни парк стратешких ракетоносаца Ту-160 и Ту-95мс, у току су радови на њиховој модернизацији. На наше «стратеге» уведено је ново наоружање – крстарећа ракета за ваздушно базирање великог домета. Од 2007. године на сталној основи обновљени су летови стратешке авијације у рејонима борбеног патролирања. Почиње изградња перспективног комплекса за Стратешку авијацију.  

          У борбено дежурство се уводе подводни стратешки ракетоносци новог пројекта «Бореј». Бродови такве класе – «Јуриј Долгоруки» и «Александар Невски» — већ се налазе на тестирању.  

___________________________________________________________________________

«Већ сада се јасно види да ће у структури Оружаних снага остати очувана улога и значење снага за нуклеарно одвраћање. У сваком случају, бар док се не појаве други видови оружја и ударних компекса нове генерације.»

___________________________________________________________________________

          Наша Ратна морнарица је обновила своје присуство у стратешким рејонима Светских океана укључујући и Медитеран. Таква демонстрација «руске заставе» од сада ће бити стална.

          Приступили смо огромном, комплексном наоружавању Армије и Ратне морнарице и осталих ресора безбедности, које бране безбедност државе. Приоритети су – нуклеарне снаге, ваздушно-космичка одбрана, системи везе, обавештајно извиђање и управљање радиоелектронском борбом, «беспилотне летелице» и роботизовани ударни комплекси, савремена транспортна авијација, системи индивидуалне одбране борца на бојном пољу, високопрецизно оружје и средства борбе са њима. 

          Системи за припрему органа управљања и војске морају бити квалитетнији, интензивнији и свеобухватни. Основни напори биће концентрисани на «јачање» ефикасних групација разних видова војске и снага. Повећање борбене готовости војних јединица битно је ради извршавања борбених задатака.

          Наши стручњаци треба да определе перспективну идеологију за развој видова и родова војске, да јасно означе њихове циљеве и задатке у одговарајућим концептуалним документима. Међутим, већ сада се јасно види да ће у структури Оружаних снага остати очувана улога и значење снага за нуклеарно одвраћање. У сваком случају, бар док се не појаве други видови оружја и ударних компекса нове генерације. Укључујући и прецизно оружје које је, како сам већ истакао, у стању да реши задатке који су компатибилни са оним што данас стоји као задатак пред снагама нуклеарног одвраћања. Осим тога, у наредним годинама нарастаће значај Ратне морнарице, Ратног ваздухопловства и ваздушно-космичке одбране. 

          Време у којем живимо захтева од нас одлучне кораке на јачању јединственог система ваздушно-космичке одбране земље. На таква дејства нас приморава политика САД и НАТО због размештања система противракетне одбране.

          Гаранције за потенцијалну опасност кршења глобалног баланса снага може да служи било изградњи сопственог, искључиво трошковног и још увек неефикасног система противракетне одбране или, што има далеко већи резултат, способност да се пробије сваки систем противракетне одбране и одбрани руски узбратни потенцијал. Управо ће том циљу и служити Стратешке нуклеарне снаге и структуре ваздушно-космичке одбране. По овом питању «патриотизма никад довољно». Војно-технички одговор Русије на постављање глобалног америчког противракетног штита и њеног сегмента у Европи биће ефикасан и асиметричан. И у потпуности ће парирати корацима САД у сфери противракетне одбране.

___________________________________________________________________________

«Задатак наредне деценије мора бити да се нова структура Оружаних снага ослони на принципијелно нову технику. На технику, која «види» даље, пуца прецизније, реагује брже од аналогних система било ког потенцијалног противника.»

___________________________________________________________________________

          Наша задатак је потпуна обнова, у правом смислу речи, «океанске» ратне морнарице пре свега на Северу и Далеком Истоку. Активност, коју су отпочеле водеће војне државе у свету око Арктика, ставља пред Русију задатак да обезбедимо наше интересе у том региону.

          Наредне деценије армија ће добити више од 400 савремених интерконтиненталних балистичких ракета надземног и поморског базирања, 8 ракетних подморница стратешке намене, око 20 вишенаменских подморница, више од 50 борбених бродова, око 100 космичких летелица за војне потребе, више од 600 савремених авиона укључујући ловце пете генерације, више од хиљаду хеликоптера, 28 пуковских комплета зенитно-ракетних система С-400, 38 дивизијских комплета зенитно-ракетних комплекса «Витјаз», 10 бригадних комплета ракетног комплекса «Искандер-М», више од 2 хиљаде 300 савремених тенкова, око 2 хиљаде самоходних артиљеријских комплекса и оружја, као и више од хиљаду јединица војне ауто технике. 

          Више од 250 јединица и групација опремљено је савременом војном техником, укључујући и 30 авијационих ескадрила. До 2020. године учешће новог наоружања у армији мора да износи више од 70 одсто. А стари системи који остану на наоружању, њих ћемо потпуно модернизовати.

          На тај начин, задатак наредне деценије мора бити да се нова структура Оружаних снага ослони на принципијелно нову технику. На технику, која «види» даље, пуца прецизније, реагује брже од аналогних система било ког потенцијалног противника.  

          Савремена Армија представља пре свега образоване, обучене људе који ће бити у стању да примене најнапредније системе наоружања. Стручњаке који поседују велика знања и високи ниво општег образовања и културе. Данас суштински нарастају индивидуални захтеви према сваком официру и војнику.

          Војна лица морају да имају пуни пакет социјалних гаранција који мора да одговара њиховој огромној одговорности. То су: здравствене услуге, систем санаторијумско-бањског лечења, осигурање, достојанствена пензија и могућност запошљавања уколико се демобилише. И наравно, новчане принадлежности на нивоу, ако не и вишем од плата које добијају квалификовани стручњаци и управљачи у водећим областима економије.

___________________________________________________________________________

«Биће уведен специјални образовни сертификат који ће омогућити војном лицу да после напуштања Оружаних снага добије образовање или да му се омогући нова специјализација у било којој наставној установи у земљи.“

___________________________________________________________________________

          У 2007. години донета је одлука о рефомисању и суштинском повећању новчаних примања и војних пензија. У првој етапи – 2009. године – започет је огромни експеримент повећања исплате ратног додатка онима који су преузели одговорност за обезбеђење одбрамбене способности земље.

          И, ево, 1. јануара 2012. године учинили смо следећи корак: новчане принадлежности војних лица су порасла практично три пута. Оружане снаге – као послодавац – постају више него конкурентне. То квалитетно мења ситуацију. Ствара додатну мотивацију у избору војне службе као занимања.

          Додаћу овоме да су од 1. јануара 2012. године повећане плате у систему Министарства унутрашњих послова. Од 1. јануара 2013. године суштински ће бити повећане плате свим осталим «репресивним», правосудним и структурама специјалних служби.

          Пензије свих војних пензионера, без обзира на њихову војну специјаност, биће повећане 1. јануара одједном за 1,6 пута. У будућности – «војне пензије» ће се сваке године повећавати и при том најмање 2 процента изнад нивоа инфлације.  

          Осим тога, биће уведен специјални образовни сертификат који ће омогућити војном лицу да после напуштања Оружаних снага добије образовање или да му се омогући нова специјализација у било којој наставној установи у земљи.

          Посебно ћу се осврнути на стамбени проблем. Годинама се овај проблем није решавао. У `90-тим годинама, у најбољем случају, када узмемо у обзир све изворе, додељивало се између 6 и 8 хиљада станова или стамбених сертификата годишње. Људе су отпуштали из армије без станова – једноставно су их послали у редове код локалних самоуправа. Али, ти редови се нису смањивали.

          Хајде да се сетимо од чега смо ми почели. Од 2000. године значајно је повећана додела станова – успели смо да годишње додељујемо до 25  хиљада. Међутим, очигледно је да је била потребна кардинална промена, концентрација финансијских и организационих ресурса дрржаве.  

          Први корак у том правцу било је Председнички програм «15+15» који се реализовао 2006. и 2007. г. Тада је војним лицима одмах било додељено још око 20 хиљада станова у оним регионима где је стамбени проблем био највећи.

          У периоду од 2008. до 2011. године припадницима Министарства одбране додељено је и изграђено око 140 хиљада станова за стални боравак и 46 хиљада службених станова. Тако нешто раније није постојало. Без обзира што је програм био огроман, чак и већи него што је планирано, проблем још увек није решен.

          Треба отворено говорити о узроцима. Прво, евиденција о додели станова официра који немају решен стамбени проблем састављена је веома лоше. И, друго, рокови и темпо организационих мера нису били прецизно усаглашени са могућностима доделе станова. Имали смо обавезу да овакву ситуацију исправимо.

          У периоду од 2012—2013 г. неопходно је потуно решити стамбени проблем војних лица. Осим тога, до 2014. године завршићемо оснивање савременог службеног стамбеног фонда. На тај начин ће, «вечито» стамбено питање војних лица бити решено.

          Такође ћемо до краја 2012. г. у потпуности обезбедити становима она војна лица која су `90-тих година била отпуштена без станова и још увек се налазе на ранг-листама за доделу станова у својим локалним самоуправама. Тренутно таквих грађана има више од 20 хиљада.

Генералштаб Оружаних снага Русије

___________________________________________________________________________

«Планира се да већ 2017. године – укупан број редовних припадника Оружаних снага буде милион људи – од чега ће 700 хиљада бити «професионалци»

___________________________________________________________________________

          Војним лицима, којима је уговор о раду истекао после 2007. године, биће додељени станови по плану у оквиру акумулативно-хипотекарног система. Број учесника овог система је више од 180 хиљада људи. Од овог броја, 20 хиљада људи је већ добило станове.  

          Још једно важно питање – судбина војних градова и хиљада људи који у њима живе. А то су бивша војна лица и њихове породице, пензионери, цивилни стручњаци, једном речју они који су Армији и Отаџбини дали деценије свог живота.

          Недопустиво је да таква насеља, са свим својим проблемима, Министарство одбране са свог биланса «препушта» регионима и локалним самоуправама. Треба обавити најпотпунији попис некретнина Оружаних снага које се могу предати цивилним властима. Другим речима, стамбени објекти, дечја обданишта, комунални објекти – сву ту имовину Министарство одбране постепено треба да предаје локалним самоуправама у ремонтованом стању и припремљену за употребу, и са- то желим да истакнем - финансијским ресурсима за текуће одржавање.

          Озбиљне промене предстоје и у систему комплетирања Оружаних снага. Сада у армији по уговору служи 220 хиљада официра и 186 хиљада војника и подофицира. Планира се да у наредних 5 година сваке године буде примљено још по 50 хиљада војника по уговору који би се постављали на дужности водника, млађих старешина као и стручњака који раде са борбеном техником.

          Селекција ће бити веома строга, слојевита. Маршал Георгиј Константинович Жуков је говорио: «Армијом командујем ја и наредници». Подофицири су – кичмени стуб Армије, они су  – ред, дисциплина и нормална борбена обука. На таквим су местима потребни достојни људи који поседују одговарајући морални и физички квалитет и ниво образовања. Сви подофицири, као војници по уговору, мораће да прођу борбену обуку у специјалним наставним центрима и школама.  

          Планира се да већ 2017. године – укупан број редовних припадника Оружаних снага буде милион људи – од чега ће 700 хиљада бити «професионалци»: официри, питомци војних школа и академија, подофицири и војници по уговору. Већ 2020. године, број оних који служе по позиву биће сведен на 145 хиљада.  

___________________________________________________________________________

«Сматрам да је неопходно на потребни ниво издићи развој институције војног духовништва. У наредним годинама у сваком војном контингенту морају да буду војни свештеници.»

___________________________________________________________________________

          Логика трансформације, по свему судећи, сведочи да је наш циљ постепена професионализација армије. Упоредо са тим - и то треба јасно схватити - професионална армија је «скупа» армија. Очување комбинованог система комплетирања у догледно време је компромис између постављених задатака и текућих могућности земље.

          Међутим, служење по позиву такође мора да се квалитетно мења. То је незаобилазни захтев у војној реформи.

          Ради одржавања дисциплине у војним колективима оснива се Војна полиција. И, наравно, ради васпитавања војске, заштите њених права и интереса, због обезбеђивања здраве моралне климе, у раду јединица морају активно да учествују друштвене, ветеранске, религијске и правосудне организације.

          Сматрам да је неопходно на потребни ниво издићи развој институције војног духовништва. У наредним годинама у сваком војном контингенту морају да буду војни свештеници.

          И још једном ћу да поменем да садашњи регрутни систем садржи елемент социјалне неравноправности. У армију се углавном позивају момци из сиромашних, сеоских или радничких породица, они који нису могли да упишу факултет и одложе служење војног рока. Морамо да предузмемо мере којима бисмо повећали престиж служења редовног војног рока. Тада бисмо га од «морања» претворили у «привилегију».

          У том контексту мора да се говори о допунским правима за упис у најбоље универзитете за оне који су одслужили армију. Њима се мора омогућити да на рачун државе стекну додатну образовање за давање професионалних испита. За оне студенте који су одслужили армију треба финансирати из буџета обуку у најбољим домаћим и иностраним бизнис-школама. Такође треба давати преференције код примања у државну службу.

          Армија треба да поврати традиционалну улогу најважније социјалне одскочне даске.

          У перспективи треба размислити и о таквом појму као што је служење у «обученој резерви». Такви резервисти – као што је пракса у многим земљама – треба да прођу регуларну, а не као сада спорадичну обуку. Они треба да буду спремни да попуне борбене јединице.

          Ми данас немамо сувислу концепцију националне разерве Оружаних снага. Њено формирање – и отворено разматрање такве концепције – наш је непосредни задатак.

___________________________________________________________________________

«Наши циљеви у области одбране и националне безбедности не могу се достићи без високе моралне мотивације, како код војних лица, тако и код радника војно-индустријског комплекса. Руско друштво мора да поштује Оружане снаге и војни позив.»

___________________________________________________________________________

          Посебно хоћу нешто да кажем о козаштву. Милиони наших грађана данас осеђају припадност овом друштвеном слоју-касти. Историјски Козаци су увек служили Руској држави, бранили су њене границе, учествовали у војним походима Руске Армије. После револуције 1917. године козаштво је било изложеном најгорим репресијама, у суштини – геноциду. Ипак, козаштво је преживело и очувало своју културу и традицију. Задатак наше државе је да на сваки начин помогне Козацима да их ангажује и укључи у организовању војне службе и војн-патриотског васпитавања омладине.

          Сматрам да је важно да истакнем: наравно да је потребно да Армија постане професионална и да њену основу чине војници по уговору. Међутим, ми немамо право да укидамо појам части војне обавезе за мушкарце. Они треба да буду спремни да стану у одбрану Отаџбине када она буде у опасности.  

          Треба на калитетно новом нивоу организовати рад на војно-патриотском васпитавању ђака, развој оних врста спортова и физичког васпитања у целини који се примењују у армији.  Редовни војни рок траје годину дана, а војник треба да у потпуности савлада борбену обуку. То значи, да он у армију треба да дође физички спреман, отпоран, а било би најбоље и са основним навикама у раду са саобраћајном техником, компјутерима и информативним технологијама. Желим у овом контексту посебно да истакнем важност рада који обавља Добровољно друштво за помоћ армији, авијацији и морнарици Русије.

          Федерални, регионални и локални органи власти морају да пруже свесрдну подршку овој организацији у обављању постављених задатака. Треба објединити напоре свих државних и друштвених структура. У вези са тим, подржавам идеју да се оснује Добровољачки покрет Народног фронта за подршку Армији, Морнарици и Војно-индустријском комплексу.

          Наши циљеви у области одбране и националне безбедности не могу се достићи без високе моралне мотивације, како код војних лица, тако и код радника војно-индустријског комплекса. Руско друштво мора да поштује Оружане снаге и војни позив.

 

(следи наставак)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари