Веће казне за демонстранте

НОВИ ЗАКОН У РУСИЈИ 

Руски председник Владимир Путин подржао је контроверзни закон којим ће 200 пута бити повећане новчане казне за све који учествују у неодобреним протестима.

  • Путин: Овим Законом ојачавамо демократију у земљи тиме штитимо грађане од „радикалних акција“
  • Казне за учеснике и организаторе неодобрених јавних скупова биће увећане до 1,5 милиона рубаља (37.500 евра)

          МОСКВА - Руски председник Владимир Путин подржао је контроверзни закон којим ће 200 пута бити повећане новчане казне за све који учествују у неодобреним протестима.

          Тај закон је јуче добио подршку доњег дома руског парламента, који контролише Кремљ. Путин је у коментару објављеном данас рекао да ће ојачати демократију у земљи тиме што ће заштитити грађане од „радикалних акција“.

          Путин оценио је да закон о пооштрењу казни за прекршаје на јавним скуповима треба да буде избалансиран и нагласио да при усвајању измена и допуна закона треба имати у виду јачање демократских принципа.

          Коментаришући приговор који је поводом предлога измене закона упутио шеф председничког Савета за људска права Михаил Федотов тражећи од Путина да блокира закон, председник Русије је рекао да је тај захтев могао да упути и њему лично, а не путем медија.

          У сваком случају Путин је оценио да друштво и држава треба да буду заштићени од изгреда на јавним манифестацијама, али да закон којим се то регулише треба да буде уравнотежен.

          Претходно су све три опозиционе партије у Државној думи најавиле да неће подржати закон који предвиђа драштично повећање казни за изгреде на јавним скуповима, најавивши да ће приликом расправе напустити парламент.

          Путин је апеловао на владајућу Јединствену Русију да настави дијалог о доношењу измена закона у „отвореном режиму“, а Дума је јуче усвојила његово прво читање са 236 гласова „за“.

          Нови закон предвиђа да максималне административне казне за учеснике и организаторе неодобрених јавних скупова буду увећане до 1,5 милиона рубаља (37.500 евра) а његови предлагачи имали су у виду висину казни у западним земљама које су веома високе у поређењу са садашњим казнама у Русији.

          Неки аналитичари упозоравају да би тај закон могао да спречи средњу класу да протестује у Москви, али додају да највероватније неће успети да стане на пут гневу јавности против многих планираних реформи којима се предвиђа повећање цена енергената и смањења социјалних издвајања.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари