Путину предложено да у Сирију пошаље мировњаке ОДКБ

ИНИЦИЈАТИВА КРЕНУЛА КАО ЕКСПЕРТСКА,

АЛИ ЈЕ ЗВАНИЧНА МОСКВА ИПАК ПРИХВАТИЛА

  • Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа не искљчује такав сценарио - потребан је само мандат Савета безбедности УН
  • Западне земље тешко да ће се сложити са „плавим шлемовима“ ОДКБ у Сирији: зато што би то осујетило реализацију њихових планова, а при том би нежељеним миротворцима приписивали да би били на страни владиних снага у Сирији

       МИРОВНЕ снаге Организације договора о коликтивној безбедности (ОДКБ) могле ди да учествују у решавању сиријског конфликата - изјавио је утицајном московском дневном листу Известија генерални секретар те организације Николај Бордјужа.

        - Мировне јединице ОДКБ могу бити искоришћене на основу мандата Савета Безбедности УН како на територији земаља чланица наше организације, тако и ван њихових граница. Теоријски, одлазак наших мировњака у Сирију  је могућ. А практично то треба изанализирати и, што је најбитније, усагласити са партнерима - рекао је Бордјужа.

        Иницијативу да „плави шлемови“ ОДКБ  буду упућени у Сирију дао  је, иначе,  директор ИНСОР Игор Јургенс. При том указао да је Русија увек заузимала уравнотежени став о сиријском проблему. Па нагласио: наступило време да се буде „еластичнији“.

        - У Сирији треба заузети еластичнију позицију. Хајде да покренемо тако снажну иницијативу као што је упућивање мировних јединица ОДКБ у Сирију. Треба да буде 20 хиљада добро обучених и наоружаних војника. Упутимо их да помогну Кофи Анану, на наш рачун - предложио је Игор Јургенс.

        Слање миротворних јединица предвиђа само могућност раздвајања сукобљених страна.

        - А у Сирији, судећи по свему, може да се обави акција принуђивању побуњеника на мир. То јест оних који данас покушавају да реше своје политичке задатке оружјем, а не у оквиру устава своје земље - нагласио је Бордјужа.

        Приметио је, нимало узгред, да би иницијатива била „добра за политичаре, а не за оне који би у саставу мировних јединица морали да иду  у тај пакао“.

        - Судећи по свему, тамо се воде борбе уз примену артиљерије на обе стране - закључио је Бордјужа.

        - Западу, такав сценарио није прихватљив - оценио је московски војни експерт Александар Храмчихин. - ОДКБ на Западу није признат као самосталана организације. И, осим тога, у тој операцији би руска улога била најважнија, што је неприхватљиво за западне државе. Мислим, да чак ни Кина не би била баш задовољна том варијантом.

        Идеја да се пошаљу трупе ОДКБ у Сирију - свежа је и потпуно прихватљива. У стању смо да пошаљемо добро опремљену дивизију. У њој не би били само Руси, већ и Казахстанци и други народи - уверен је, за разлику од Храмчихина,  директор Института за политичку и војну анализу Александар Паравин.

        Међутим, и он признаје да ће се западне земље тешко сложити са ОДКБ у Сирији: зато што би то осујетило реализацију њихових планова, а при том би нежељеним миротворцима приписивали да би били на страни владиних снага у Сирији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари