РАМР ће конкурисати USAID

Министарство финансија РФ предложило влади формирањe Руске агенције за међународни развој

* Тренутно су САД (са 30,2 милијарда долара) на челу земаља донатора, а у петорку лидера улазе још: Велика Британија са 13,76 милијарди долара, Француска (12,9 милијарди долара), Немачка (12,7 милијарди долара) и Јапан (11 милијарди долара)

          РУСИЈА је коначно одлучила да више не пушта Американце да се сами играју (у свом интересу) дељења помоћи по свету. Наступом, ако не одмах и по средствима.

          Москва ће ускоро формирати свој USAID, то јест својеврсни - RUAID који ће се звати РАМР, односно - Руска агенција за међународни развој која ће помагати националној економији и подржавати друге земље у борби са сиромаштвом.

          РАМР ће бити потчињен Министарству финансија док ће своје активности координирати са Министарством иностраних послова. Руководство Агенције ће именовати Влада на предлог министра финансија. Међутим, при усаглашавању пројекта, појавиле су се неке несугласице са Министарством економског развоја. Али, тврди се да су примедбе «чисто техничког, а не садржинског карактера».

          Руска финансијска помоћ другим земљама свој рекордни обим који достигла је 2009. године. Тада је Москва «за друге» издвојила 785 милиона долара. Да би подржала суседе за време светске економске кризе. Међутим, у 2010. Русија је снажно снизила помоћ другим земљама, тако да је пала на 472,32 милиона долара.

          Новац је упућиван за подршку развоја одређених земаља, за борбу са инфективним болестима, за различите програме обуке. Русија је преко ММФ и Светске банке учествовала у разним међународним програмима за помоћ. Међутим, да би успешно конкурисала Американцима, водећим државама ЕУ и Јапану – морала би да, поред осталог, бар удвостручи средства која ће пласирати преко РАМР.

Руска помоћ стиже у Киргистан

          Алексеј Ведев, Директор Центра структурних истраживања, поводом најновијег пројекта Минфистарства финансија упозорава: "Да би Агенција нормално функционисала, неопходна је доследна реализација пројекта. Само тада ће Русија успети нешто да добије" – истиче Ведев.

          Он указује да финансијска помоћ другим државама може бити добра основа за реализацију стратешких интереса Русије. У првом реду, за стварање бољих услова за пласман руске робе на страна тржишта.

          Ведев је уверен ће у тешком економском времену за читав свет (и наравно за Русију) расходи за помоћ другим државама брзо бити оправдани. "Ту се не ради о политици, већ о економији. Ми смо само у Либији изгубили практично сва тржишта. Пропуштено треба обновити" – истиче експерт.

          "Важно је да финансијска помоћ у иностранство не иде стихијски, већ паралелно са бизнисом. Тако ћемо не само помоћи другим земљама, већ ћемо и добити стимуланс за развој наше економије и практично подржати развој домаћих произвођача" – закључио је Ведев.

          Тренутно су САД локомотива земаља донатора. Само у прошлој години америчке власти су издвојиле за друге државе 30,2 милијарда долара. У петорку лидера улазе још: Велика Британија са 13,76 милијарди долара, Француска (12,9 милијарди долара), Немачка (12,7 милијарди долара) и Јапан (11 милијарди долара).

          Укупан износ међународне помоћи у прошлој години износио је 128,7 милијарди долара. Учешће Русије у овим издвајањима за прошлу годину износи свега 0,4 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари