РОГОЗИН: Русији је потребна мобилна и опасна армија

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ У НОВОСИБИРСКУ

СА ДИРЕКТОРИМА ВОЈНО-ПРОИЗВОДНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СИБИРУ

    Дмитриј Рогозин

  • Треба да полазите од тога да савремени рат, у принципу, неће трајати годинама. Зато нам је неопходно веома компактно, мобилно наоружање - указао Дмитриј Рогозин

        СИСТЕМ производње свих компоненти наоружања за руску армију мора обезбедити једно - вођење савремених борбених дејстава, односно краткотрајне борбе са непредвидивом ескалацијом конфликата, изјавио је потпредседник владе Русије Дмитриј Рогозин у Новосибирску на сусрету са шефовима војно-производних предузећа у Сибиру.

        „Треба градити систем производње свих компоненти за оружане снаге, који неће радити за потребе складишта, већ управо за оне задатке које ће држава поставити пред предузећа у одбрамбеном комплексу. Сада се генерали често припремају за ратове које су унапред изгубили. Зато задатак треба да полази од тога да савремени рат, у принципу, неће трајати годинама“ - рекао је Рогозин који је у руској влади одговоран за војно-индустријски комплекс.

        Он је том приликом истакао да земља не треба да понавља искуство СССР-а у војно-индустријском комплексу, јер је тада у одређеном тренутку била изгубљена контрола над производњом различитих врста војне технике и наоружања.

        „Министарство одбране је понекад наручивало по номенклатури најразличитије оружје и војну технику и дешавало се да не зна шта са тим да ради. Сада је све то чист отпад - не можеш ни да га искористиш и не можеш никоме да продаш“ - рекао је потпредседник владе.

        „Зато нам је неопходно веома компактно, мобилно наоружање, да будемо наоружани до зуба, да будемо по непријатеље веома опасна армија и морнарица, са стратешким нуклеарним снагама које су гарант наше безбедности“ - закључио је Рогозин.

        Он је такође истакао да са фундаменталних научних истраживања треба прећи на примењена.

        „Рачунам на вашу подршку... Неопходно је успоставити сталну кооперацију, где ће Академија наука бити нека галаксија на коју ћемо са телескопом гледати и са одушевљењем посматрати шта раде наши научници и академици, не схватајући како да применимо оно што су они смислили за конкретне потребе развоја наоружања“ - рекао је Рогозин.

        Он је додао да држава има конкретне задатке за научнике који су повезани са анализом претњи националним интересима.

        „Морамо тачно да знамо који правац морамо да следимо, да бисмо на тај начин изградили ресурсне залихе за нашу децу и унуке“ - рекао је потпредседник Рогозин, додавши, да ово питање планира да размотри на сусрету са научницима Сибирског одељења Руске академије наука.

        Приредио: Горан Шимпрага


Слични садржаји

Коментари