Русија добија парк паркова са умањеним копијама свих националних светиња

КОД АЕРОДРОМА ДОМОДЕДОВО - НА ПРОСТОРУ ОД 300 ХЕКТАРА

  • Парк ће коштати десетине милиона долара, а новац ће обезбедти углавном најбогатији људи Русије
  • Парк ће практично представити нашу земљу у минијатури - потрдио је губернатор Московске области Сергеј Шојгу - Биће могуће на бициклу проћи од „Владивостока“ до „Калињинграда“

        ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин одржао је заседање старатељаког савета Руског географског друштва, на острву Валаму у републици Карелији, у чијем саставу је готово сва политичка, економска и научна елита земље.

        Током заседања које је трајало сат времена, одобрено је неколико пројеката укључујући и изградњу Парка Русија у Подмосковљу. Парка који би био далеко изнад класичних паркова. Парк паркова.

        Тај парк би био на простору од 300 ха и на њему би се налазиле макете свих најважнијих руских националних светиња и објеката.

        С обзиром на то да градња ове „Русије у малом“ не би била јефтина, проширени састав Руског географског друштва се позабавио и тим питањем.

        - Посетиоци ће имати прилику да виде смањене реплике свих наших споменика архитектуре - рекао је Владимир Путин. - Што се каже: да једним погледом обухвате сву Русију.

        - Парк ће практично представити нашу земљу у минијатури - потрдио је губернатор Московске области Сергеј Шојгу. - Биће могуће на бициклу проћи од „Владивостока“ до „Калињинграда“.

        Парк ће се налазити недалеко од московског аеродрома Домодедово. Власници парцела већ су се сагласили да поклоне земљу за реализацију пројекта.

        - Добровољно, наравно? - уз осмех је приупитао Путин.

        - Бесповратно, - потврдио је губернатор. - Тамо има негде око 20 хиљада ха који се налази у својини компаније Coalko која је спремна да нам уступи 1 хиљаду хектара.

        Шојгу је још предочио Путину и члановима Друштва: „Парк ћемо изграђивати уз помоћ ктирора. Власти региона нису у стању да обезбеде десетине милијарди долара“.

        Руски олигарси (тајкуни), који су присуствовали заседању, нису смели да одбију. Поготово пред шефом државе.

        У старатељски савет Руске географске организације ушла су петорица од прве десеторице са Форбсове листе најбогатијих Руса - Михаил Прохоров, Олег Дерипаска, Виктор Векселберг, Петр Авен и Јевгеније Дод. Састанку је присуствовао и председник Руских железница Владимир Јакуњин који је на острво Валам долетео хеликоптером са огромним ознакама руских железница.

        Владимир Путин је на самом почетку заседања посаветовао бизнисменима да се више баве меценатством.

        Говорећи зашто се заседање одржава баш на Валаму, руски председник је рекао да се један од скитова на острву средином XIX века направио Инокентиј Сибирјаков који је после постао схимонах.

        Путин је подсетио да је баш од новца Сибирјакова настало прва научна женска установа, медицински институт.

        - Моји милиони су резултат рада других људи. Осећам да нисам у праву ако владам туђим трудом - подсетио је Путин на речи тог мецене и додао да се данас треба угледати на тог човека. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари