Русија најесен добија православну монархистичку партију

НОВА СТРАНКА ЋЕ НАСТАТИ СПАЈАЊЕМ „САВЕЗА ПРАВОСЛАВНИХ ГРАЂАНА“

И ПАРТИЈЕ „САМОДРЖАВНА РУСИЈА“

  • Оснивачи партије виде Русију као монархију са посебном улогом Руске православне цркве, а патријрха Москвоског и Целе Руси као духовног вођу земље
  • Председник Самодржавне Русије Дмитриј Меркулов: Русија мора да се уједини са својим канонским тероторијама, пре свега са Белорусијом и Украјином, и да сазове Земаљски сабор ради избора православног монарха јер само уз традиционалну монархистичку управу може поново постати велика сила

        ОРГАНИЗАЦИЈА „Савез православних грађана“ заједно са партијом „Самодржавна Русија“ ускоро ће поднети Министарству правде Руске Федерације документе за оснивање православне партије чији назив још није саопштен.

        Оснивачи партије виде Русију као монархију са посебном улогом Руске православне цркве, а патријрха Москвоског и Целе Руси као духовног вођу земље.

        - Региструјемо партију која ће се борити за обнову Русије и традиција наше земље које су изгубљене после злочиначког бољшевичког преврата - изјавио је председник партије Самодржавна Русија Дмитриј Меркулов.

        Он је нагласио да ће се нова партија залагати да Црква повећа свој значају у животу земље, пошто је Руска православна црква последњи залог постојања руске православне државе.

        Меркулов посебно наглашава: да Русија мора да се уједини са својим канонским тероторијама, пра свега са Белорусијом и Украјином, и да сазове Земаљски сабор ради избора православног монарха јер само уз традиционалну монархистичку управу може постати поново велика сила.

        Према речима Валентина Лебедева, члана президијума Централног савета монархистичке странке у оснивању и истовремено председника Савеза православних грађана Русије, нова партија ће се борити за то да се у земљи појави православни монарх, уз стављање на највише место улоге патријарха РПЦ.

        - Будућношћу Русије, како се то традиционално схвата, треба да управљају православни монарх и патријрх Московски као морални лидер руског народа. Патријарх је друга величина на власти који је уједно и наша традиција. Довољно је само да се сетимо заједничког рада у изградњи државе цара Алексеја Михајловича и патријарха Никона - истиче Лебедев. - Наши преци су добили налог да наставе традиције умируће Византије. Поново смо, као и раније, обавезни да преузмемо функције Трећег Рима.

        Валентин Лебедев тврди да Русија не треба ни на кога да се осврће већ да у школама поново обнови предмет Закон Божји који је у Русији постојао до државног преврата 19717. године.

        - Време је да схватимо да пад морала у нашој земљи доводи до свих проблема као што су вандализам и корупција. Сматрам да не можемо победити корупцију празним претњама, већ морамо поново да се позабавимо васпитањем - сматра он. И наставља: треба урадимо као у Немачкој где људи плаћају порез за своје конфесије, а она се бави хришћанским васпитавањем деце почев од обданишта па све до универзитета. И нико не каже да је држава срасла са Црквом.

        Према речима Лебедева Руска православна црква је данас изложена нападима зато што је фактички последњи бедем одбране руске државе, традиције и културе.

        Протојереј РПЦ и бивши прес-секретар руског патријарха, Владимир Вигиљански, сматра да није могуће спојити религију и идеологију.

        - Религија и идеологија су неспојиве ствари које умногоме једна другој противрече. Црква не може да се бави државним проблемима и да буде отелотворење нечије идеологије, зато сматрам да су покушаји да се повећа улога Цркве у значајној мери утопија - уверен је Вигиљански.

        - Што се тиче повратка, као раније, на Закон Божји у форми школског предмета, та идеја није лоша, али не као наметање. Уколико родитељи пожеле да њихова деца изучавају Закон Божји онда она треба да добију право на остварење своје жеље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари