Русија пооштрава затворске казне за одавање државне тајне и шпијунажу

ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА ОДАВАЊЕ ДРЖАВНИХ ТАЈНИ БИЛО ДЕВАЛВИРАНО ДО „ПРУЖАЊА ПОМОЋИ СТРАНОМ АДРЕСАТУ“

        ДРЖАВНА Дума Руске Федерације подржала је измене и допуне Кривичног закона и Кривично-процесног закона које пооштравају одговорност за одавање државне тајне.

       Корекције се тичу углавном чланова КЗ РФ 275 „Државна издаја“ и 276 „Шпијунажа“.

       У расправи је упозоравано да се према шпијунажи и одавању државне тајне у Русији у последње време односе не као према издаји државе, већ фактички само као „пружању помоћи страном адресату“.  

       Зато је предложено да се на списак „адресата“ међународних организација ставе и оне које „могу да раде како у свом интересу, тако и у интересу специјалних служби одређених иностраних држава“.

       Инкриминација „Одавање државне тајне“ проширеа је и на  лица која су знала те тајне не само по природи посла послу, већ и студирајући и у „другим случајевима“.  

       Руски закон сад предвиђа казну затвора до 4 године или новчану казну за незаконито добијање података који су тајна: крађом, преваром, уценом, принудом, претњом применом силе или на друге незаконите начине.

       Уколико је све ово извршила група лица уз примену насиља и уколико је то довело до тешких последица - или је било изршено коришћењем специјалних и других техничких средстава предвиђених за нелегално добијање информација - кажњаваће се затворском казном од 3 до 8 година.

       Закон је „у начелу“ био усвојен једногласно још 21. септембра.

       Али овог пута (у другом читању) није било тадашње једнодушности међу руским посланицима. Шеф посланичке групе партије Праведна Русија, Сергеј Миронов,није спорио да је неопходно донети строже законе, али је овај пут јадиковао над „нејасним формулацијама“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари