Русија спрема мере да свој крупни бизнис врати из офшор-зона

У МОСКВИ НАЈОЗБИЉНИЈЕ РАЗМИШЉАЈУ

О ФОРМИРАЊУ ЕКОНОМСКЕ „НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ“

  • Спрема се цео низ стимулативних мера, али и давање државне подршке само оним предузетницима који су регистровани у Русији
  • Могуће и регистровање имовине само уколико је читав ланац имовине руски

        РУСИЈА спрема мере да власнике свог крупног бизниса стимулише и привуче да свој бизнис региструју у Русији, а не у иностранству - по офшор зонама.  

        Влада Дмитрија Медведева спрема пакет измена у законима са озбиљним преференцијама бизнису са „руском регистрацијом“.  

        Од бизнисмена-повратника чак ће правити неку врсту „националне гарде“.

        Да би руски предузетници регистровали свој бизнис у земљи, формирајући „националну гарду“, у Буџетски и Порески закон биће уграђено више повољности и смањење каматних стопа.

        Члан Комитета Државне Думе за буџет и порезе Јевгениј Фјодоров открива:

        - Стварно припремамо неке меке мере - давање државне подршке само оним предузетницима који су регистровани у Русији. Али, биће предложене и оштре мере - регистровање имовине само уколико је читав ланац имовине руски.  

        У Русији су свесни да су системи рада међународних банака и девизних фондова далеко пожељнији од њене „пословне климе“, па зато богати Рус бирају страну јурисдикцију и тамо пребацују огромну имовину. Зато и желе да томе стану на пут.

        - Уколико их будемо претврдо терали да прелазе под националну јурисдикцију, јасно је да ћемо се суочити са отпором оних чији је бизнис регистрован у иностранству. А то је сто одсто највећих бизнисмена у земљи. То би било самоубиствено - упозорава Јевгениј Фјодоров.  

        Зато ће се ићи на спајање нивоа пореза на имовину са показатељима инвестиционих активности предузећа и темпа обнове њихових производних форми у земљи. Планира се и давање дугорочних кредита са ниском каматом (на нивоу рефинансирања) конкретно ради циљева модернизације и обнављања опреме за предузећа машинске индустрије.

        Државна Дума се спрема да предузећа ослободи пореза на имовину у првих 5-7 година после изградње нових производних капацитета.

        Пословни омбудсман Русије Јуриј Титов сматра да је формирање „националне гарде“ бизнисмена у стању да закачи интересе предузетника.

        - Морамо да имамо слободу бизниса, а не наметање неких услова. Неопходно је да се створи комфорна средина за развој бизниса. Само уколико предузећа буду конкурентна и неспутавана, економија ће имати само користи - саопштио је Титов.

        Зато, сматра он, треба стварати услове да се заустави одлив капитала из руске јурисдикције. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари