Руска полиција много хуманија од америчке

TWITTER-ДУЕЛ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ И АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА

ПОВОДОМ МИТИНГА ОПОЗИЦИЈЕ У МОСКВИ

Пушкинов трг

  • „Полиција је на Пушкиновом тргу била много пута хуманија од онога што смо могли видети приликом разбијања акције „Окупирај Волстрит“ и шаторских логора у Европи“ - парирао је Мајклу Мекфолу преко Twitter-а МИП Русије
  • Политиколози Валериј Хомјаков иАлексеј Мухин оценили да је полиција приликом привођења у Москви била коректна

          МОСКОВСКА полиција започела је проверу свих чињеница везаних за позиве на масовне нереде који су се чули на митингу опозиције.

          У понедељак 5. марта, дан после председничких избора на којима је победио премијер Владимир Путин, у Москви је одржан читав низ акција подршке властима. Одобрена протестна акција опозиције на Пушкиновом тргу претворила се у неодобрени митинг. Полиција је одреаговала привођењем око 250 људи.

          Полиција прегледа видео-снимке свега што се догађало на Пушкиновом тргу, испитује учеснике акције и сараднике полиције који су обезбеђивали јавни ред.

          Да подсетимо: међу приведеним били су и лидери прозападне опозиције Јевгенија Чирикова, Иља Јашин, Алексеј Наваљни и координатор „Левог фронта“ Сергеј Удаљцов. Сви су, после давања изјава у полицији, били пуштени кућама.

          Одмах по изласку из полиције, почели су да се правдају и да праве одступнице.

          „Никаквих позива на нереде није било. Ја сам био на том тргу и све сам контролисао“ - реако је Удаљцов.

          Иначе, Министарство иностраних послова Русије објаснило је амбасадору САД у Москви Мајклу Мекфолу да су акције руског ОМОН-а (Одељења полиције за посебне намене) 5. марта биле хуманије од растеривања учесника акција „Окупирај Волстрит“ у Сједињеним Државама.

          Twitter-преписка МИП РФ са амбасадором Мекфолом изгледала је овако:

          „Веома узнемирено посматрам хапшења мирних демонстраната на Пушкиновом тргу. Слобода окупљања и слобода говора су универзалне вредности“ - написао је на свом микроблогу Мекфол касно ноћу 5. марта.

          „Полиција је на Пушкиновом тргу била много пута хуманија од онога што смо могли видети приликом разбијања акције „Окупирај Волстрит“ и шаторских логора у Европи“ - парирао је преко Twitter-а МИП Русије.

          Следећу акцију опозиција планира за 10. март.

          Политиколог Валериј Хомјаков нагласио је да не види смисао „понашању неких учесника митинга на Пушкиновом тргу после његовог званичног завршетка“.

          „Не разумем зашто треба упрскати ствар? Митиг је одржан у савршеном реду, на њему су учествовали нормални људи, међутим - зашто је било потребно организовати неодобрене акције? То не схватам“ - рекао је.

          Он је оценио да понашање Наваљног и Удаљцова после митинга „не украшава протестни покрет“. Па додао: „Мислио сам да су то озбиљнији људи“.

          Хомјаков је подвукао да је полиција приликом привођења била коректна.

          Са њим се слаже политиколог Алексеј Мухин који је приметио да држава има обавезу да се заштити све грађане.

          Члан Савета при председнику РФ за развој цивилног друштва и људска права Кирил Кабанов је истакао да је протест после завршетка митинга - став окорелих опозицонара.

          „То је њихов став - да изађу на неодобрену акцију, њима то треба... Изгледа да им оквири Болотног трга не одговарају и кренули да крше закон“ - сматра Кабанов. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари