Смислом свог живота сматрам служење својој Отаџбини и свом народу

У АНДРЕЈЕВСКОЈ ДВОРАНИ КРЕМЉА ВЛАДИМИР ПУТИН СВЕЧАНО

ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ И ЗАПОЧЕО ТРЕЋИ МАНДАТ ШЕФА ДРЖАВЕ

  • После полагања председничке заклетве, Путин је изговорио: Потпуно сам свестан своје одговорности пред Отаџбином. Смислом свог живота сматрам служење својој Отаџбини и свом народу. Учинићу све за препород Русије. Историјска перспектива будућих покољења зависи од нас
  • По завршетку церемоније, Путин је кренуо црвеним тепихом назад. Овога пута се чак руковао са многима од оних који су га из шпалира поздрављали и честитали му. Упутио се према „заштићеном делу“ Кремаљског двора где су му уручени „нуклеарни коферчић“ и кључеви терминала нуклеарно-ракетног штита Русије
  • Да би мисија лидера државе била успешна - наставио је руски патријарх - неопходно је да он слуша глас народа. Данас смо се посебно молили да се Ваша способност да чујете свој народ повећава са сваким даном Ваше владавине и да то буде на корист наше Отаџбине и народа
  • На самом крају церемоније, Путин је поздравио и пољубио  супругу Дмитрија Медведева, Светлану, која се осмехивала, а Медведев срећну Људмилу Путин. Овим је била стављена тачка на шпекулације ширене са Запада да се Путин то ли разишао са супругом, то ли - да је Људмилу заточио у неки манастир

        У КРЕМЉУ - у његовој велелепној Андрејевској дворани - Владимир Путин је положио своју трећу председничку заклетву. И започео нови, продужени мандат шефа државе који може бити за Русију пресуднији од претходна два јер је Путин сународницима већ почео да реализује:  иновациону реиндустријализацију земље, далекосежну модернизацију армије и формирање „источне ЕУ“ - Евроазијске уније.

        А сама инаугурација, којој је присуствовало 3000 пробраних званица, текла је овако:

        У Кремљ је у 11:30 стигао досадашњи шеф државе Дмитриј Медведев који се прво захвалио Кремаљском пуку за верну и перфектну државну службу.

        У 11:50 је дуж московске „владине трасе“ (Кутузовски проспект) према Кремљу ниско пролетео полицијски хеликоптер.

        У 11:56 експорт Владимира Путина стигао је пред историјску Спаску кулу Кремља.

        У 11:57 Владимир Путин је ушао у Велики кремаљски дворац где га је сачекао и поздравио командант Кремља.

        Са тог места је нови шеф руске државе преко црвеног тепиха кренуо према Андрејевској дворани. Ишао је својим карактеристичним ходом, осмехујући се и отпоздрављајући лево и десно.

        Инаугурација је почела тачно у 12. Прво се присутнима опроштајном речју обратио Медведев. Грађанима Русије се захвалио на поверењу, а Путину пожелео успех, нагласивши да има подршку апсолутне већине у земљи.

        Затим је председник Уставног суда Русије, Валериј Зоркин, позвао Путина да положи председничку заклетву.

        Потом је била интонирана државна химна.

        Обраћајући се присутнима у дворани и нацији испред малих екрана (директан пренос из кремља имало је шест домаћих тв-компанија), Путин је рекао и ово:

        - Потпуно сам свестан своје одговорности пред Отаџбином. Смислом свог живота сматрам служење својој Отаџбини и свом народу. Учинићу све за препород Русије. Историјска перспектива будућих покољења зависи од нас.

        Путин се, наравно, захвалио свом претходнику медведеву којег је нешто касније, као што је и најављивао, предложио за новог председника руске владе.

        Након што је отсвирана чувена композиција Михаила Глинке „Славсја“, уследили су плотуни 31-ог кремаљског топа.

        Кроз који секунд, Путин је кренуо црвеним тепихом назад. Овога пута се чак руковао са многима од оних који су га из шпалира поздрављали и честитали му.

        Упутио се према „заштићеном делу“ Кремаљског двора где су му уручени „нуклеарни коферчић“ и кључеви терминала нуклеарно-ракетног штита Русије.

        Након што је примио рапорт и честитку од команданта Кремаљског пука, погледао је свечано постројавање његових водова.

        На самом крају церемоније, Путин је поздравио и пољубио  супругу Дмитрија Медведева, Светлану, која се осмехивала, а Медведев срећну Људмилу Путин.

        Овим је била стављена тачка на шпекулације ширене са Запада да се Путин то ли разишао са супругом, то ли - да је Људмилу заточио у неки манастир.

        Директно са инаугурације, Владимир и Људмила Путин отишли су у Благовешћенски сабор (цркву) Кремља у којем је руски патријарх Кирил отслужио молебан током којег је „молитвено молио Божји благослов за председника који служи Отаџбини и народу“.

        Кирил је новом.старом шефу државе поклонио једну вредну стару икону са Богородицом и при том рекао: „Већина нашег народа Вас је свесно, разумно и слободно изабрала за председника Руске Федерације. Овде, у Кремљу, надахнуће за служење Отаџбини добијали су многи Ваши благочастиви претходници. Зато смо се данас усрно молили да Господ буде милостив и према Вама, да Вам да потребну духовну и телсну снагу, мудрост, одважност и снагу духа“.

        Да би мисија лидера државе била успешна - наставио је руски патријарх - неопходно је да он слуша глас народа. Данас смо се посебно молили да се Ваша способност да чујете свој народ повећава са сваким даном Ваше владавине и да то буде на корист наше Отаџбине и народа.

Кривична одговорност за скривање сукоба интереса

        ОДЛАЗЕЋИ руски председник Дмитриј Медведев поручио је свом наследнику Владимиру Путину да иницира брзер промене у законима који регулишу право на митинге и демонстрације. Такође: да предложи увођење кривичне одговорности за све државне чиновнике и функционере који намерно прикрију да су у сукобу интереса.

Њемцов опет међу приведенима

        РУСКА прозападна опозиција покушала је да засмета инаугурацији Владимира Путина.

        Извевши на московске улице неколико стотина присталица са белим тракама на грудима, покушала је да блокира Никитски булевар у самом центру Москве, али је ту акцију спречила полиција.

        Према званичним подацима, том приликом је приведено око 120 „ленташа“. Међу њима, и Борис Њемцов који је био међу приведенима и дан раније.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари