Стартовала Евроазијска економска комисија

Русија, Белорусија и Казахстан формирали свој пандан Европској комисији

* На челу колегијума Евроазијске економске комисије досадашњи руски министар индустрије и трговине Виктор Христенко

* Чланови Колегијума ЕЕК имаће статус и овлашћења упоредива са компетенцијама комесара ЕУ. Биће именовани на четири године, са могућношћу новог мандата

        Састав ЕЕК чиниће укупно 800 људи који ће бити одабрани на трипартитној основи. Сви ће они, бар у почетном периоду, радити у Москви, али се не искључује могућност да нешто касније буде прихваћена молба Казахстана да се чланови Колегијума ЕЕК  преселе у главни град те земље Астану

        РУСИЈА, Белорусија и Казахстан формирали су неку врсту заједничке владе - типа Европске комисије – која ће руководити интеграционим процесима између њих у оквирима већ постојећих Царинског савеза и јединственог економског простора.

        Ново наднационално руководеће тело зваће се Евроазијска економска комисија (ЕЕК), а на челу њеног Колегијума биће досадашњи руски министар индустрије и трговине Виктор Христенко.

 

Виктор Христенко и Сергеј Румас

        ЕЕК је почела да реално функционише 1. фебруара 2012, а поред Колегијума, има и Савет којим председава потпредседник белоруске владе Сергеј Румас. Руски представник у Савету је вицепремијер Виктор Шувалов. Њима ће се прикључити и један од потпредседника владе Казахстана. У овом трочланом органу, у чијој ће власти бити да преиспита или анулира свако решење Колегијума ЕЕК, одлуке ће се доносити већином гласова.

        Чланови Колегијума ЕЕК имаће статус и овлашћења упоредива са компетенцијама комесара ЕУ. Биће именовани на четири године, са могућношћу новог мандата.

        Састав ЕЕК чиниће укупно 800 људи који ће бити одабрани на трипартитној основи. Сви ће они, бар у почетном периоду, радити у Москви, али се не искључује могућност да нешто касније буде прихваћена молба Казахстана да се чланови Колегијума ЕЕК  преселе у главни град те земље Астану.

        Колегијум ЕЕК  ће самостално доносити одлуке које ће у оквирима тројне Царинске уније бити обавезујуће. Посебно је наглашено да чланови ЕЕК одлучивати консензусом и да неће имати право да траже инструкције од земље која их је делегирала.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари