Све НВО које се финансирају извана да увек морају откривати имена спонзора

Руска владајућа партија затражила да се део `цивилног сектора`  нађе на посебном `рентгену`

Ирина Јароваја

*  Јединствена Русија иницирала: да држава, законима и управним решењима, уведе обавезу свих чланова невладиних организација које се финансирају извана да – приликом сваког свог јавног наступа – саопштавају извор(е) новца своје НВО, односно – имена спонзора

* Морамо пресећи сваку противправну делатност на територији Русије преко НВО, све што је повезано продирањем у суверене интересе наше државе и утицањем на унутрашњу политику земље. Морамо зато учинити све што је потребно да спречимо да не добијемо манипулацију страних држава као тобожњу слободну вољу наших грађана», упозорила је Ирина Јароваја, председница комитета Државне Думе за безбедност

          РУСКА владајућа партија – Јединствена Русија, чији је лидер Владимир Путин – саопштила је да мора изазивати забринутост то што су невладине организације у земљи преко сваке мере политизоване и што се део њих финансира из иностранства.

          Зато је иницирала: да држава, законима и управним решењима, уведе обавезу свих чланова невладиних организација које се финансирају извана да – приликом сваког свог јавног наступа – саопштавају извор(е) новца своје НВО, односно – своје спонзоре.

          Функционер Јединствене Русије, Јуриј Шувалов, изјавио је: «Невладине организације постају инструмент итицања на Русију извана. А све се то чини под изговорима који су споља гладац».

          Други високи функционер партије, Андреј Исајев, оценио је да је развој невладиног сектора за Русију од велике важности, и да зато мора имати државну подршку, па упозорио: «Морају постојати одређени филтери и обавезе за невладине организације које добијају помоћ из иностранства. У сваком случају, ако је неку невладину организацију формирао држављаним САД, који њоме и руководи, то се мора стално наглашавати».

Диригент се уживео у улогу: нови амбасадор САД у Москви Мајкл Мекфол

          Исајев је затражио да се уведе законска обавеза за НВО да сву и сваку финансијску помоћ из иностранства `јавно декларишу`. За пример је узео асоцијацију «Голос» (Глас), која се финансира из САД, да би указао: «Право гласа «Голосу» нико не сме да одузима, али се увек мора знати да га финансирају САД. Да би свима све било очевидно и схватљиво».

          Посланик Јединствене Русије, Ирина Јароваја, која је на челу комитета Др+авне Думе за безбеност, оценила је да би се контролом финансирања НВО  из иностранства требало да позабави руско Министарство финансија, у чијој су невладине организације  и иначе (у том домену) надлежности.

          «Морамо пресећи сваку противправну делатност на територији Русије преко НВО, све што је повезано продирањем у суверене интересе наше државе и утицањем на унутрашњу политику земље. Ово је неопходно и због тога што је у току организовбани утицај на нашу блогосферу ради формирања расположења за утицање на решавање сасвим конкретних политичких задатака. Морамо зато учинити све што је потребно да спречимо да не добијемо манипулацију страних држава као тобожњу слободну вољу наших грађана», упозорила је Јароваја.

          Руководећи врх Јединствене Русије саопштио је и да невладине организације не смеју наступати као политичке странке нити бити замена за њих. Уз наглашавање: ако нека НВО  жели да делује да делује као политичка партија – нека се трансформише и прође одговарајуће процедуре.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари