Траже ванредне изборе за парламент и шефа државе

ПРОЗАПАДНА ОПОЗИЦИЈА НА МОСКОВСКИ БАЛОТНИ ТРГ ИЗВЕЛА ОКО 40.000
ПРИСТАЛИЦА - МАЊЕ НЕГО ПРЕТХОДНИ ПУТ И НЕГО ШТО ЈЕ НАЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ

  • На Балотном тргу су виђене и пароле: „Наш народ је непобедив и на -31!“, „Мрземо се за слободу“, „За слободу нема лошег времена“... Окупљени су чак повремено скандиарли: „Нећемо се замрзнути, нећемо опростити!“
  • Учесници митинга су акламацијом прихватили резолуцију од пет тачака: 1. ослобађање свих политичких затвореника 2. поништавање резултата децембарских парламентарних избора 3. смењивање председника Централне изборне комисије Владимира Чурова 4. свеобухватна политичка реформа 5. ванредни избори за парламент и шефа државе

            УЧЕСНИЦИ опозиционоиг митинга на Балотном тргу - а било их је око 40.000 (десетак хиљада мање него сшто су организатори најавили - били су подељени у таборе.

            У једном су били националисти, који су узвикивали: „Један за све, сви за једнога“. У другом присталице партије Јаблоко са транспарентима: „Вратимо земљу народу“ и „Учинимо Русију слободном“. Комунисти су из свог табора бодро узвикивали: „Ови што су засели у кремљу, мисле да ће нас мразеви уплашити (у Москви је у време митинга било - 21), а мразеви нас само челиче“.

            На Балотном су, иначе, виђене и овакве пароле на исту тему: „Наш народ је непобедив и на -31!“, „Мрземо се за слободу“, „За слободу нема лошег времена“... Окупљени су чак повремено скандиарли: „Нећемо се замрзнути, нећемо опростити!“

            На бини се прво појавио главни организатор Владимир Рижков који је објавио да ће митинг, због хладноће, бити краћи. Први су наступили Олга Романова и депутат партије Праведна Русија Дмитриј Гудков. Они су саопштили да ће у кремљ однети „комплетан списак политичких затвореника“ и затражити да се преиспитају пресуде по којима су осуђени. Гудков је обећао и да ће, у наредне дв-три године, руске медије „ослободити цензуре“.

            Писац, Људмила Улицкаја, оценила је да се на балотном тргу окупио „најбољи део Русије“. Додала је да у маси окупљених, мада тога можда ни сами нису свесни, „стоје будући председници Русије“. И позвала их: да земљом управљају „са чашћу и савешћу“.

            На бини се опет појавио Рижков и предложио да учесници митинга - акламацијом - прихвате „резолуцију од пет тачака“. Тако је и било, а тачке су: 1. ослобађање свих политичких затвореника 2. поништавање резултата децембарских парламентарних избора 3. смењивање председника Централне изборне комисије Владимира Чурова 4. свеобухватна политичка реформа 5. ванредни избори за парламент и шефа државе.

            После „гласања“ се на бини појавио познати музичар Јуриј Шевчук и отпевао једну песму.

            Рижков је обећао да ће нови митинг бити организован већ 26. фебруара - недељу дана пре председничких избора.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари