У Москви 30.000 на Болотном тргу, али све прошло без инцидената

ШИРОМ РУСИЈЕ ПОСТИЗБОРНИ ПРОТЕСТИ ПРОЗАПАДНЕ ОПОЗИЦИЈЕ КОЈОЈ СЕ ПРИКЉУЧИЛО И НЕШТО НАЦИОНАЛИСТА

Москва

  • Протести су захватили још десетак већих руских градова. Најмасовнији је био у Санкт-Петербургу где се, на Пионирском тргу, окупило десетак хиљада људи

            РУСКА прозападна опозиција - која је искористила незадовољство исходом парламентарних избора - извела је на московски Болотни трг око 30.000 људи. Највише досад, јер је Запад мобилисао све што је у домету његових пара и инструкција, а мета напада је - као и током претходна два митинга - био премијер Владимир Путин.

            Говорници и транспаренти су били у пуној сагласности: „Путине покрао си изборе“, „Спас је - Русија без Путина“, „Путине, одлази“.

            Поново је говорио лидер партије Јаблоко која није успела да пређе цензус. Рекао је, поред осталог: „Нас су покрали највише. Да су избори били поштени, ми бисмо били у Државној Думи“.

            Међу говорницима је био и писац Сергеј Шаргунов. Аплаузом су биле дочекане његове речи: „Овде смо да исушимо блато (алузија на име трга, Блатни - у преводу).“ Одмах за њим је реч добила Јевгенија Аљбац, глеавни уредник листа New Times. Она је упозорила окупљене истомишљенике: „Наша борба и енергија не смеју отићи у песак. Зато: дајмо Кремљу још две недеље да се реши проблем изборне крађе. Ако не признају крађу - окупимо се овде поново!“

            Микрофон је добио и други лидер Јаблока Григориј Јавлински који је реако и ово: „Тражићемо да нас се врати сваки украдени глас. Наша борба тек почиње“.  А за њим познати руски националиста Константин Крилов који се, иронично, јавно захвалио Јединственој Русији: „Хвала им. Само су они могли објединити овако шарено друштво“.

Петроград          

            Међутим, 30.000 на Москву која је знатно већа од целе Србије - то је кап у мору, а сви су изгледи да протестни талас неће нарастати. Вероватно зато на Болотном тргу није било ни инцидената ни ухапшених.

            Протести су захватили још десетак већих руских градова. Најмасовнији је био у Санкт-Петербургу где се, на Пионирском тргу, окупило десетак хиљада људи. Политичка таласна дужина била усаглашена са московском. Једна разлика је у томе што је у „северној престоници“ било 10 приведених.

            У осталим градовима број демонстраната је варирао од 300 до 5.000.

            Функционер владајуће јединствене Русије, Андреј Исајев, изјавио је: да ће власт „узети у обзир све оправдане захтеве незадовољних“, али је апеловао на опозиционере да не буду „пиони у туђој игри“ и да не дозволе да постану „топовско месо“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари