Витлејем добија Путинову улицу

ПОРЕД РЕКЕ ЈОРДАН ЋЕ СЕ ПОЈАВИТИ ГОСТИНСКА КУЋА ЗА РУСКЕ ХОДОЧАСНИКЕ

Путин и Абас

  • Руски лидер је - у пратњи јорданског принца Гази Бен Мухамеда, који је краљев саветник за верска питања - посетио место на реци Јордан где је Јован Претеча крстио Христа. Ту је, у шали, изјавио: „Сада може да престане спорење о томе где је стварно крштен Исус. Туристи ће одсад долази на ово место“

          ЛИДЕР Палестинске аутономије Махмуд Абас сусрео се са председником Русије Владимиром Путином у Витлејему и саопштио му да ће једну од улица града у којем се христос родио преименовати у част руског председника.

          „И овај гест само показује колико поштујемо човека који се зове Владимир Путин“ - рекао је Абас.

          Путин и Абас су присуствовали церемонији отварања руског Културно-образовног центра чији рад ће финансирати руска страна.

          У јануару је једна од улица у палестинском Јерихону названа у част, тадашњег председника Русије Дмитрија Медведева.

          Путин је из Палестине одлетео у Аман - у посету Јордану, где се састао са краљем Абдулахом II.

          Јорданском монарху је већ на почетку разговора изразио захвалност што је поред реке Јордан издвојио земљу за изградњу Гостинске куће за руске ходочаснике.  

          „Веома ми је драго што сам поново у Јордану, а посебно овим поводом какав је отварање Гостинске куће. У вези са тим желим да се захвалим Вашем Величанству у име Руске Федерације на дарежљивом гесту“ - рекао је Путин на разговору са краљем Јордана.

          И наставио да Русија ово доживљава „као гест посебних односа између наше две земље“.

          Краљ Абдула II је истакао да су Русију и Јордан увек повезивали добри и пријатељски односи.  

          „Ваш долазак овде на самом почетку новог председничког мандата још једном потврђује посебан карактер односа наших држава. Данас ћете имати прилику да учествујете отварању Гостинске куће. Влада Јордана је поклонила земљу за изградњу овог објекта. Понављам: то је гест који потврђује наше добре односе“ - рекао је Краљ.

          Председник Русије је напоменуо да је пре пет шест година принц Гази предложио изградњу овог центра.

          „Сећам се да сам био под утиском од његових прича о реци Јордан, о вашој земљи. Казивања су била веома импресивна. Тада смо донели одлуку о изградњи ове куће“ - рекао је Путин. 

          Руски лидер је потом - у пратњи принца Гази Бен Мухамеда, који је очев саветник за верска питања - посетио место на реци Јордан где је Јован Претеча крстио Христа.

          Ту је, у шали, изјавио: „Сада може да престане спорење о томе где је стварно крштен Исус. Туристи ће одсад долази на ово место“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари