Забрана државним чиновницима да поседују имовину и рачуне у иностранству

ЗАКОНСКА ИНИЦИЈАТИВА У ДРЖАВНОЈ ДУМИ

(ДОЊЕМ ДОМУ ПАРЛАМЕНТА) РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

  • Забрана се шири и на запослене у безбедносним структурама, посебно на сараднике органа унутрашњих послова, лица која су у војној служби, криминалистичку полицију, тужилаштва, царинске органе и државне стурктуре за контролу промета наркотика
  • Државни чиновници и представници безбедносних служби, њихови супружници и деца мораће да се ослободе имовине и рачуна у иностранству до 1. јуна 2013. године. Уколико се буде радило о наследству у иностранству - добиће додатни рок од година дана да „отуђе“ такву имовину (непокретност).
  • А они који се пожеле да добију државну службу моћи ће да се „ослободе“ стране имовине у року од шест месеци по пријему на рад. Штавише, они који напусте државну службу, као ни чланови њихових породица неће смети да поседују имовину у иностранству нити рачуне у страним банкама.

         ГРУПА депутата Државне Думе Руске Федерације, представници свих думских партија, предложили су алтернативни предлог закона којим би било забрањено да државни чиновници поседују имовину у иностранству.  

         Сличних предлога је било већ неколико, међутим, ова варијанта закона разликује се по томе што не забрањује да имонину у иностранству поседују само депутати (посланици) и сенатори, већ и сви државни чиновници укључујући и оне на регионалном и локалном нивоу. Међутим, још важнија новина је то што предлог забрану шири и на запослене у безбедносним структурама, посебно на сараднике органа унутрашњих послова, лица која су у војној служби, криминалистичку полицију, тужилаштва, царинске органе и државне стурктуре за контролу промета наркотика.

         Иницијативу су потписали: представникци Руског народног фронта Валериј Трапезников и Вјачеслав Лисаков, комунист Олег Денисенко, представник Праведне Русије Александар Агејев и у име ЛДПР Андреј Луговој.

         У додатном образложењу ове иницијативе забрана да поседују имовину у иностранству проширена је и на банкарске депозите, а тицаће се и супружника државних функционера и чиновника. Чак и њихове малолетне деце. Забрана ће укључивати и поседовање хартија од вредности иностраних компанија. 

         - Тренутно су чиновници најбогатији грађани, што изазива револт у друштву - објашњава законски иницијативу њен коаутор Александар Агејев.

         Када закон ступи на снагу чиновници и представници безбедносних служби, њихови супружници и деца мораће да се ослободе имовине и рачуна у иностранству до 1. јуна 2013. године. Уколико се буде радило о наследству у иностранству - добиће додатни рок од година дана да „отуђе“ такву имовину (непокретност).

         А они који се пожеле да добију државну службу моћи ће да се „ослободе“ стране имовине у року од шест месеци по пријему на рад. Штавише, они који напусте државну службу, као ни чланови њихових породица неће смети да поседују имовину у иностранству нити рачуне у страним банкама.

         Нова законска иницијатива предвиђа овакву казнену политику: уколико државни службеник има, рецимо, рачун у иностранству за школовање детета, казна може да износи 5 до 10 милиона рубаља. А уколико се ради о поновљеном случају или о великој некретнини или рачуну - предвиђена је казна до 5 година лишавања слободе, објашњава депутат Агејев.

         Он посебно наглашава да предлог закона не прави никакву „револуцију“: за сараднике руске Федералне службе безбедности већ је на снази иста норма и она функционише.   

         - Подсетићу да су до 1. децембра ове године сви представници наших специјалних служби били обавезни да отуђе своју имовину и рачуне у иностранству. Ово се ради зато да стране службе не би могле да на њих на било који начин врше притисак или да их врбују. Ако то важи за њих, зашто не би важило и за друге? Већина њих има приступ државним тајнама - каже Агејев.

         Предлог закона, наравно, није праволинијски. Дозвољава и сарадницима безбедносних служби да отворе рачуне или да имају имовину у иностранству уколико је то „неопходно за рашавање задатака из домена службене делатности“. Закон неће забрањивати ни отварање рачуна ради „лечења и образовања“.   

         Закон би могао ступити на снагу 1. јануара 2013. године.

         Измене ће уследити и у Закону о борби против корупције. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари