Немачки Focus: Трамп спрема распад NATO, за то је довољно да повуче трупе из Немачке

СТОЛТЕНБЕРГ: ОТКАД ЈЕ ОН У БЕЛОЈ КУЋИ САД ДАЈУ 40 ОДСТО ВИШЕ ЗА  СВОЈЕГ ВОЈНО ПРИСУСТВО У ЕВРОПИ

 

* Кеј Бејли ХАЧИСОН, стална представница Сједињенх Држава при NATO: „Русија настоји да од алијансе окрене Турску. Покушава исто са многим нашим савезницима“

* Telegraph: „Организатори“ самита NATO (11. и 12. јула) зазиру да би Трамп могао започети смањивање америчког војног присуства у Европи – у замену за Путиново утицање на Техеран да повуче трупе из Сирије

* ФАКТИ: Ови би се заиста морали договорити сами са собом: ко растура NATO – Владимир Путин или Доналда Трамп...

___________________________________________________________________________________

         МОСКВА жели да дестабилизује најмоћнији одбрамбени савез у светској историји – изјавила је Кеј Бејли Хачисон, стална представница Сједињенх Држава при NATO.

         Да би била уверљивија, телеканалу Fox News додатно је рекла:

         „Русија настоји да од алијансе окрене Турску. Покушава исто са многим нашим савезницима“.

         За разлику од Хачисон, британски лист Telegraph објавио је да „организатори самита NATO, који ће бити одржан 11-ог и 12-јула у Бриселу, сматрају да се сусрет Доналда Трампа и Владимира Путина (у Хелсинкију 16-ог јула) може негативно одразити на безбедности Европе“.    

         Неименовани „организатори самита страхују да ће Трамп започети и Европи ако лидери NATO одбију његов захтев да повећају војне расходе“.

         „Организатори“ зазиру да би Трамп могао започети смањивање америчког војног присуства у Европи – у замену за Путиново утицање на Техеран да пиовуче трупе из Сирије.

         Наводно је израелски премијер Бењамин Нетањаху убеђивао и Трампа и Терезу Меј да за то треба обезбедити Путинов подршку.

         Британски лист пише и да би Кијев могао остати без америчке подршке и звони на узбуну: „Украјина је у опасности“.

         Telegraph наводи да Велика Британија издваја предвђених 2 одсто свог БДП да одбрану, а Шпанија и Белгија само по 0,9 одсто, а Немачка 1,2 одсто.

         Америчке трупе се налазе у Немачкој, Пољској, Украјини, Литванији, Летонији и Естонији.

         Још даље је у зазирањима отишао немачки Focus Online који тврди да Трамп спрема „распад алијансе“. А као разлог такође наводи: незадовољство америчког лидера тиме што САД сносе 72 одсто свих трошкова NATO, док Немачка планира да своје војне расходе подигне на 1,5 одсто тек 2025-те.

         Focus наглашава, преносећи речи спољнопшолитичког експерта Томаса Егера: „Ако Трамп повуче америчке војнике из Немачке то ће бити исто што и стављање тачке на постојање NATO. Наравно, алијанса може наставити да постоји на папиру, али Европска унија неће бити у стању да се штити беу америчке помоћи“.

         Егер је уверен да овакво стање ствари неће изменити ни то што Велика Британија и Француска располажу нуклеарним снагама.

         Независно од овога, европске чланице алијансе су незадовољне и то су потпуно искључене из америчких припрема за сусрет Трамп-Путин.

         Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг  изјавио је – имајући све ово у виду – да Трамп подржава алијансу упркос критикама које јој упућује.

         Он је искључио могућност да Трамп пође на укидање NATO. Још је указао:

         „Откако је Доналд Трамп постао председник САД – финансирање америчког војног присуства у Европи повећано је за 40 одсто“.

         САД тренутно у свету имају око 200.000 својих војника. Од тога у Европи 60.000.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари