Ако „сели“ Србе са Космета, хоће ли и српске светиње?!

СРБИ СА КОСОВА КРИТИКУЈУ ДОДИКА ЗБОГ ИЗЈАВЕ ДА ОДУ СА КОСОВА И НАСТАНЕ СЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

         НЕДАВНА изјава председника РС да Србима са Косова нуди живот у Републици Српској као и његово јавно залагање за поделу Косова изазвали оштре реакције

         Срби на Косову сматрају да је то пре свега лоша и нецивилазијска понуда.

         Живојин Ракочевић каже да је понуда Милорада Додика о пресељењу Срба са Косова неприхватљива и истакао да одавно није, како је казао  чуо „гору и луђу идеју“.

         “Хајде да питамо Милорада Додика може ли Грачаницу преселити у Лакташе? И све те поруке о томе да ће Србима дати неку земљу, да ће их преселити су ван памети, ван смисла. То је нецивилизацијски, то није нормално. Моћете ли да замислите некога па макар  то био и Милорад Додик да светиње са Косова и Метохије некуд сели? Коме ће их оставити, како то рећи овим људима“, каже Ракочевић.

         Идеју Милорада Додика о подели Косова и пружању уточишта Србима са Косова у Републици Српској коментарисао је током недавне посете Грачаници и шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и  Метохију Александар Вулин.

         “Србија је јасно рекла платформом шта мисли о томе. Србија је рекла да Косово и Метохија посматра јединствено. Ми не делимо Србе ни северно ни јужно од Ибра“, казао је Вулин.

         Подела Косова неприхватљива је и за заменика премијера Косова Слободана Петровића.

         “Имајући у виду чињеницу да свака врста поделе на Косову у првом реду би највише штетила Србима, пре свега онима који живе јужно од реке Ибар. С друге стране мислим да је време екстремних одлука односно ратова време иза нас и да Балкан заслужује много боље од тога. У сваком случају захваљујем се господину  Додику на позиву, али би ми радије остали на нашој  земљи и у нашим кућама“, поручио је Петровић.

          Предлог Милорада Додика о пресељењу Срба и подели Косова  за расељене са Косова представља забадање ножа у леђа Србији и Србима са Косову, каже председник Савеза удружења расељених у Црној Гори Миленко Јовановић.

        У изјави за Глас Америке Јовановић је оптужио Милорада Додика да је издајник и албански лобиста.

         “Да је иоле био добронамеран показао  би своју хуманост  према 250.000 прогнаних са Косова и Метохије који живе у Србији и Црној Гори и њима обезбедио кров над главом у Републици Српској. Он подстиче нови прогон преосталог српског живља са Косова и Метохије и мислим да Хашим Тачи не би имао ништа против да Милорад Додик буде његов министар за етничко чишћење у Влади Косова“, каже Јовановић.

         Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је недавно да север Косова треба припојити Србији, а остатак Косова признати као независну државу. Додик је и Србима са Косова понудио уточиште у Републици Српској.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари