ДОДИК: Ако могу Валонци у Белгији, зашто не може Српска у БиХ?!

ИЗ ИНТЕРВЈУА ПРЕДСЕДНИКА РС САРАЈЕВСКОМ МАГАЗИНУ „ДАНИ”

  • Додик је прецизирао да РС примарно није против БиХ, али да јесте против БиХ која покушава да Српску зароби, окује или онемогући у развоју
  • Ако Валонци у Белгији имају право на међународне уговоре, зашто би то био проблем у БиХ и зашто се одмах диже толика галама, поставио је питање Додик
  • Ја сам – нагласио је - на позицији БиХ која ће бити сервис својим деловима и на тај начин показивати способност да преживи, а не бити проблем деловима од којих је састављена на начин да све што је њима потребно буде од почетка оспорено

         ПОЛИТИКА СДП-а у последње две године након општих избора била је битно дестабилишућа за БиХ, а концепт којим се та странка успротивила конституисању органа власти, а сада то прихвата, створио је ту врсту дестабилизације, оценио је председник Републике Српске /РС/ Милорад Додик.

         Он је за магазин „Дани“ оценио да је СДП проузроковао  институционалну кризу на нивоу БиХ и Федерације БиХ."Била је то једна авантура коју је СДП из својих партијских или личних разлога спроводио у последње две године“,  прецизирао је Додик.

         Одговарајући на питање како види даљу будућност Српске - као останак унутар БиХ или самосталну државу, Додик је нагласио да је примарно питање то да РС несметано може да управља својим ресурсима ради стварања добробити.

         „Мислимо да су, што се тиче унутрашње организације Република Српска и Федерација са својим кантонима примарне чињенице, а БиХ изведена. На међународно-политичком плану примарна је БиХ и то није спорно“, истакао председник  Српске.

         Додик је прецизирао да Српска примарно није против БиХ, али јесте против БиХ која покушава да Српску „зароби, окује или онемогући у њеном развоју“.

         „Ако Валонци у Белгији имају право на међународне уговоре, зашто би то био проблем у БиХ и зашто се одмах диже толика галама?“, пита Додик.

         Председник Српске је подсетио да је у БиХ поново на сцени прича о Уставу БиХ, о чему сви имају право да причају, али се Српска не слаже са "имагинацијом неких странаца" да БиХ треба да буде што више централизована и унитарна.

         Одговорајући на питање да ли сматра да су процеси формирања нових држава на Балкану завршени, Додик је рекао да је то врло тешко тврдити, уз констатацију да у Македонији постоје изразите тензије међу народима који тамо живе, као и нерешен однос између Македоније и Грчке.

         Када је реч о границама БиХ, Додик наглашава да је "на позицији слова Дејтонског споразума и БиХ - као државне заједнице састављене од два ентитета, с могућношћу да се створи и трећи ако то други желе“.

         „Ми то не форсирамо. Ја сам на позицији БиХ која ће бити сервис својим деловима и на тај начин показивати способност да преживи, а не бити проблем деловима од којих је састављена на начин да све што је њима потребно буде од почетка оспорено“, истиче Додик.

         Додик је подсетио да Република Српска жели да се поштују њене надлежности у оквиру БиХ, појашњавајући да РС нема добра искуства са централизацијом одређених функција на нивоу БиХ, па је политика Српске да се то заустави и никада више не понови.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари