ДОДИК: Америчка амбасада нема право да се меша у унутрашње ствари Српске

ОВО СЕ ЊЕГОВ ПРИЈAТЕЉ БОРИС ТАДИЋ НИЈЕ УСУЂИВАО

НИ У НАЈХРАБРИЈИМ СНОВИМА

  • Прошло је кад нам је америчка амбасада могла држати предавање. БиХ не може спасити ни декларација амбасаде САД

        НЕПРИМЕРЕНО ја да америчка амбасада у БиХ било коме држи лекције о питању унутрашње политике - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

        Усудио се, дакле, да каже оно што се још ни један званичник Србије није. А при том је још оценио да да БиХ институционално све више тоне и да је не може спасити ни декларација амбасаде САД. Па изговорио и ово што се његов пријетељ Борис Тадић није усуђивао ни у најхрабријим сновима:

        „Прошло је време кад нам је америчка амбасада могла држати предавање. Они покушавају да задрже право да се мешају у унутрашње ствари у БиХ“, рекао је Додик у Рогољима код Градишке.

        Он је истакао да је у својој ранијој изјави да је Република Српска држава, а БиХ њен оков, а за коју је америчка амбасада саопштила да је „контрапродуктивна и у супротности са Уставом и Дејтонским споразумом“, говорио о ситуацији у БиХ, те да ни једном речју није поменуо САД.

        Председник Српске упитао је и зашто је амбасада САД пре годину дана подржала високог представника у БиХ Валентина Инцка да се обори одлука Централне изборне комисије о изборима у Федерацији БиХ, а која сада ствара проблеме.

        „Убеђен сам да ово није став званичне америчке политике, већ појединаца из Амбасаде“, рекао је Додик.

        Америчка амбасада у БиХ саопштила је јуче да су изјаве председника Републике Српске Милорада Додика, у којима Српску назива државом, а БиХ државном заједницом, „контрапродуктивне и у супротности са Уставом и Дејтонским споразумом“.

        Реагујући на Додикову изјаву да је Српска држава, Инцко је рекао да Устав БиХ апсолутно јасно наводи да Српска није држава, него ентитет који је део суверене државе БиХ, и да су „супротне тврдње које износе високи јавни званичници правно неосноване, чињенично нетачне и дестабилишуће“.

        Председник Додик изјавио је да је Република Српска држава и да је БиХ оков за Српску.

        „На Балкану постоје две српске државе. Осим Србије, то сигурно јесте и Република Српска, и по дефиницији из Дејтона и по дефиницији из Монтевидеа, где су утврђени међународни критеријуми за формирање држава и где је речено да три критеријума морају да постоје - територија, народ и функционална власт“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари