Додик апелује на раднике да не излазе на протест 28. децембра у Бањалуци

ПОРУЧИО ИМ ДА НОВИ ЗАКОН О РАДУ НИЈЕ УПЕРЕН ПРОТИВ РАДНИКА

И ЊИХОВИХ ПРАВА

Милорад Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик позвао је данас раднике да у понедељак, 28. децембра, не изађу на протесте у Бањалуци које је најавио Савез синдиката Српске због доношења новог закона о раду и истакао да решења која је донела Влада Српске нису уперена против радничких права.

        Додик је нагласио да је ова власт показала висок степен одговорности према радницима и напоменуо да нико није рекао да ће сва радничка права бити укинута, већ да ће питања из те области с времена на време бити стављена на дневни ред у зависности од услова на тржишту.

        Он је рекао да је нови закон о раду неопходан, будући да Српска готово једина у региону то није учинила и нагласио да као председник подржава напоре Владе да то питање што пре заврши.

        Према његовим речима, нови закон није донесен јер је Влада упорно хтела да разговара са свим социјалним партнерима и да се постигне неопходни консензус, који ни сада није постигнут са синдикатом.

        „Закон који је упућен у скупштинску процедуру представља висок степен социјалне и радне одговорности за раднике. Ми желимо да се заштите прави радници и прави послодавци. Не радимо ништа што није показало добре резултате на неким другим просторима. Сваки почетак може бити проблем, али решења која се доносе показала су да без конкуренције на тржишту рада нема квалитетног рада и ми то морамо да урадимо ако желимо да држимо корак са светом”, поручио је председник Српске.

        Додик је рекао да је републичка власт показала континуирану одговорност јер већ две године разговара о том закону.

        „Можда је пре две године било лакше донети тај закон, али нисмо хтели да из разговора искључимо Синдикат”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци и подсетио да је и он организовао један састанак социјалних партнера који је Синдикат напустио.

        Додик је подсетио да је 2006. године када је дошао на место премијера иницирао потписивање колективног уговора који је стајао неколико година, али да ништа није трајно и да је сада потребно редефинисати колективне уговоре.

        Савез синдиката најавио је протесте за 28. децембар, у Бањалуци јер је, како кажу, Влада Српске одлучила да без сагласности радника донесе нови закон о раду.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари