ДОДИК: Бакир Изетбеговић и СДА су највећа претња миру и у БиХ и у региону

„ИЗЕТБЕГОВИЋЕВИ КОМЕНТАРИ О СРПСКОЈ СУ МЕШАЊЕ У НАШЕ УНУТРАШЊЕ СТВАРИ“

  • Осуђивање одлуке о референдуму је недемократски, нецивилизацијски и антиевропски чин – оценио је Милорад ДОДИК и нагласио: „Референдумом није прекршен Дејтонски споразум, нити је Народна скупштина, која је израз демократске воље грађана, изашла из свог мандата“
  • На основу Додиковог предлога, референдумско питање о којем ће се изјашњавати грађани гласи: „Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?“

         БАКИР Изетбеговић и СДА највећа су претња миру и стабилности како БиХ тако и региона – оценио је председник СНСД-а Милорад Додик.

         „Атентат на премијера Србије у Поточарима, на месту које је обезбеђивала фирма Изетбеговићевог сарадника, слика је мира и стабилности коју Изетбеговић данас патетично брани. Ниједан референдум у Републици Српској, па ни овај о којем је јуче донела одлуку Народна скупштина Републике Српске не може и неће дестабилизовати прилике на начин на који је то урадила Изетбеговићева политика у Поточарима без референдума“, рекао је Додик.

         Додик је овако прокоментарисао Изетбеговићеву тврдњу да референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ представља „најопаснији чин деструкције Дејтонског мировног споразума од његовог потписивања“, објавио је РТРС.

         Председник Републике Српске, објаснио је да је референдум демократско средство и да је то начин да народ Српске каже свој став, а да Изетбеговићеви коментари не могу и неће променити ту чињеницу.

         Додик је подсетио да су спровођење пресуде „Сејдић-Финци“ и усвајање механизма координације зауставили управо СДА и Бакир Изетбеговић, па се он с правом може назвати највећим кочничаром БиХ на европском путу.

         „Изетбеговић више воли неке радикалније дестинације и зато имамо пуно право да сумњамо да је веома свесно опструисао пут БиХ ка ЕУ“, нагласио је Додик.

         Што се тиче Суда и Тужилаштва БиХ, који су већ годинама под политичком контролом СДА, каже Додик, потпуно је јасно одакле бојазан Изетбеговића млађег да би након година тортура које је спроводио преко тих институција могао остати без тако важних полуга власти.

         „Лажни демократа и лажни миротворац, који односе са суседном државом условљава пуштањем на слободу ратног злочинца какав је Насер Орић, последњи је позван да држи слово о миру или стабилности“, истакао је Додик.

         Он је навео да Изетбеговићеве коментаре на рачун прилика у Републици Срској „доживаљавамо као мешање у унутрашња питања Републике Српске на које ни Изетбеговић ни СДА не могу и не треба да утичу“.

         „У Републици Српској нема династичког владања, на власти није члан династије, већ вољом грађана бирани председник и вољом грађана бирана влада“, поручио је Додик.
         Додик је рекао да одлука Народне скупштине РС о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ неће нарушити европски пут БиХ.

         „Биће управо супротно. Тек сад се широм отварају врата за свеобухватни дијалог и отклањање бројних недостатака у погледу Суда и Тужилаштва БиХ. Структурални дијалог је, нажалост, та врата само одшкринуо и забележени су тек милиметарски помаци, иако је процес трајао четири године", рекао је Додик, одговарајући на питање да ли ће одлука о референдуму нарушити европски пут БиХ.

         Како је пренела Радио-телевизија РС, он је нагласио да су структурални дијалог највише опструисали званично Сарајево и поједини делови међународне заједнице који нису желели успех Европске уније.

         „То је нама увек било јасно. Ми смо желели тај успех, да није било тако не бих поклонио поверење некадашњем високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност, госпођи (Кетрин) Ештон да партнерски уђемо у тај процес. У сваком случају, оно што се жели постићи референдумом и оно што се првобитно намеравало постићи структуралним дијалогом је потпуно компатибилно“, додао је Додик.

         Он је нагласио да је осуђивање одлуке о референдуму недемократски, нецивилизацијски и, управо, антиевропски чин.

         „Није прекршен Дејтонски споразум, нити је Народна скупштина, која је израз демократске воље грађана, изашла из свог мандата, нити оно што се овом одлуком жели постићи на било који начин ремети кретање БиХ ка Европској унији. Управо супротно“, сматра Додик.

         Претходно, Додик је рекао да су реаговања ОХР-а и амбасаде САД у БиХ на одлуку Народне скупштине о референдуму о правосуђу БиХ непримерена.

         Посланици Народне скупштине РС у среду увече су усвојили одлуку о расписивању референдума о наметнутим одлукама високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине.

         Након дводневне бурне расправе о овој одлуци, коју је иницирао председник РС Додик, гласало је 45 посланика, нико није био против, а 31 посланик је био уздржан, док су посланици Коалиције "Домовина" у знак противљења напустили скупштинску салу пре гласања.

         На основу Додиковог предлога, референдумско питање о којем ће се изјашњавати грађани гласи:

         „Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?“.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари