ДОДИК: Бакир није само Ердоганов полтрон, он призива турско уплитање и владавину у БиХ

УВЕРЕН ДА ЈЕ У ИЗЕТБЕГОВИЋЕВОМ ДИВЉЕЊУ САДРЖАНА ПОРУКА: САЧЕКАЈТЕ ДА БУДЕ ИЗАБРАН, ПА ЋЕМО СЕ ОБРАЧУНАТИ СА ВАМА

  • Ми не можемо да прихватимо вредности које заступа Ердоган и да верујемо у његову објективност када он наивно, а очигледно због шире адресе, покушава да сугерише муслиманима у БиХ да живе са Србима и Хрватима, којих се сетио успут, а примарно жели јаку и доминантну позицију муслимана овде и жели БиХ само за њих, нагласио је Милорад Додик

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да пружање подршке председавајућег Председништва БиХ Бакира

         Изетбеговића Реџепу Тајипу Ердогану на председничким изборима у Турској представља још једну потврду аспирација које иду за тим да се поново призове турско уплитање и владање, што је неприхватљиво.

         Говорећи о Изетбеговићу, који је на промоцији књиге у Високом о Ердогану називао досадашњег турског премијера „нашим вођом”, Додик је оценио да је то несумњиво још један доказ полтронског односа према Ердогану.

         „За нас који то редовно пратимо, не би требало да представља изненађење његово полтронско настојање да овде призове неког снажног муслиманског вођу из света који би несумњиво увек био на страни муслимана у БиХ”, нагласио је Додик.

         Он је оценио да је Изетбеговићева изјава у континуитету оних које промовишу потребу да муслимански свет има свог лидера и да има своју централу.

         „Он то види, наравно, у Турској и у Ердогану и у том погледу апсолутно нама који живимо овде таквом изјавом о његовом вођи поручује: `Ево морате да сачекате још док буде изабран, па ћемо се обрачунати са вама`. Тако ми, бар, треба да разумемо ако имало политички размишљамо и проницљиво гледамо”, рекао је Додик.

         Он је навео да је ово део континуитета Изетбеговићевих дивљења Ердогану, као и недавна изјава о томе да ће, кад довољно муслимани ојачају, што несумњиво жели, САД и Њемачка морати да раде онако како они то кажу.

         Додик је навео да то није ништа ново, подсетивши на књигу Алије Изетбеговића „Исламска декларација”, коју „тако лако неки странци који службују у БиХ одбацују као неозбиљну”.

         „Он је желео да, говорећи о томе да муслимани немају државу и да они припадају једном широком верском покрету, промовише одређене вредности. Таква је и тврдња о Немачкој и САД. Алија Изетбеговић је писао да када су мањина, треба мало да сачекају док постану већина, а када то постану, онда треба да организују државу по принципима шеријата”, истакао је Додик.

         Додик је оценио да то говори о немогућности да БиХ преживи.

         „Ми не можемо да прихватимо вредности које заступа Ердоган и да верујемо у његову објективност када он наивно, а очигледно због шире адресе, покушава да сугерише муслиманима у БиХ да живе са Србима и Хрватима, којих се сетио успут, а примарно жели јаку и доминантну позицију муслимана овде и жели БиХ само за њих”, рекао је Додик.

         Додик је истакао да је реч о једној већ виђеној ситуацији и већ виђеним односима и да то у суштини није ништа ново.

         „Али, ово је несумњиво још једна потврда аспирација које иду за тим да се поново призову турско уплитање и владање, односно вредности које су неприхватљиве за нас”, закључио је Додик.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари