ДОДИК: БиХ је институционални монструм

ОЦЕНИО ДА РС СВЕ ВИШЕ КЊИЖИ ГУБИТКЕ ЗБОГ НЕСРЕЂЕНЕ СИТУАЦИЈЕ

У ФБИХ КОЈА БЛОКИРА И ПРИБЛИЖАВАЊЕ ЕУ

Милорад Додик

  • У време економске кризе тражи се рационалност и то се ради у свим земљама... само институције БиХ стално бујају и траже све више новца
  • Додик је реако да, можда, не би био проблем издвојити новац за ниво БиХ да од тога „има неке користи, али нема“

        ФЕДЕРАЦИЈА БиХ мора постићи договор о случају пресуде „Сејдић и Финци“, јер тај ентитет због своје нефункционалности све више кошта Републику Српску, изјавио је данас председник РС Милорад Додик, називајући БиХ „институционалним монструмом“ чије су институције „скупе, а неефикасне“.

       Додик је, новинарима у Бањалуци, поручио да Српска „остаје у дијалогу“, иако је јасно прецизирала позицију о тој одлуци Европског суда за људска права и чека да се о томе договоре партнери у Федерацији БиХ.

       „Могли смо да уђемо у парламент пре годину или више и да то питање завршимо“, казао је Додик и навео да због немогућности постизања договора о пресуди „Сејдић и Финци“ постоји застој на европском путу, али да одлука није у „рукама“ РС, већ у договору на нивоу ФБиХ, преноси Фена.

       Уочи сутрашњег састанка најважнијих политичких лидера БиХ у Бриселу, Додик је навео да иде на тај састанак како би чуо да ли постоји напредак, и додао да је „очигледно да РС све више књижи губитке због несређене ситуације у ФБиХ и на политичком и економско-финансијском плану“.

       „Федерација БиХ својом неспособношћу да функционише кошта огромне новце РС. БиХ, као монструм који је направљен у институционалном смислу, повлачи неразумно много новца за функционисање неефикасних институција. У време економске кризе тражи се рационалност и то се ради у свим земљама... само институције БиХ стално бујају и траже све више новца“, тврди председник Српске.

       Додик каже да, можда, не би био проблем издвојити новац за ниво БиХ да од тога „има неке користи, али нема“.

       Уверен је да ће једном доћи дан да се и о томе расправља али, тврди, на састанцима „шторке“ не наилази на разумевање од ФБиХ да се отвори то питање.

       „Доћи ће вријеме кад ће све што је нелогично и непотребно престати да постоји. Тако ће престати да постоје и многе институције БиХ и сместиће се на онај ниво власти који може бити ефикасан и користан за грађане, а не да храни политичке концепције које су неефикасне и не користе људима“, навео је Додик.

       Он је додао да би желео да дође до напретка у сровођењу одлуке „Сејдић и Финци“, да БиХ добије статус кандидата и да убрзано крене ка Европској унији и због чињенице да ће у јулу, након уласка Хрватске у Унију, европска граница бити на Сави.

       Нажалост, закључио је Додик, у ФБиХ не може да се постигне договор, а Република Српка се „осећа као талац“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари