ДОДИК: БиХ је у фази распадања

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА ЈЕ И МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА УМОРНА ОД БИХ

  • И странци су схватили да у БиХ нису направили одрживу земљу. БиХ не може да се одржи на вољи других, мора да се одржи на својој вољи, на кореспондентној вољи три народа у БиХ
  • Српска је - после дуго година - поново на врху дневног реда политике у Београду, што је показало и формирање владе у Србији
  • Немамо ништа против више Србије у Републици Српској, али бисмо исто тако били срећни да има и више Српске у Србији. Ако постоји воља са друге стране, и ми смо спремни да допринесемо реализацији тог циља

         БИХ нема хемију и базични консензус за своје постојање, а у оваквим условима ни међународна заједница не може да реагује, јер је и она уморна – оценмио је председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да, рационално гледано,

         "И они су схватили да у БиХ нису направили одрживу земљу. БиХ не може да се одржи на вољи других, мора да се одржи на својој вољи, на кореспондентној вољи три народа у БиХ", нагласио је Додик.

         Према његовим ријечима, БиХ је у фази распадња, ствари не функционишу, а Дејтон је давно срушен када је реч о многим питањима.

         "У таквој атмосфери очекивати да овде тече мед и млеко и да је једино неупитна БиХ само је за људе који имају вишак емоција, ништа друго", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

         Он је истакао да се међународна заједница више не бави ни Федерацијом БиХ зато што је потпуно заморена једном атрофираном ситуацијом, која у суштини у ФБиХ изгледа безизлазно.

         Када је реч о одласку политичких лидера из БиХ у Брисел крајем јуна поводом разговора о одлуци "Сејдић-Финци", Додик је поновио став Српске "који је јасан и који се неће променити" - непосредан избор, односно да Република Српска бира једног члана Председништва БиХ.

         "Нећемо да члана Председништва БиХ бирамо у парламенту, већ ћемо ићи на изборе да га бирамо непосредно. Ми испуњавамо одлуку и Европа нам не може рећи да се не понашамо у складу са одлуком. С друге стране, немамо вољу да уважимо проблеме у ФБиХ и да моделирамо свој политички систем зато што у ФБиХ нешто не функционише. То нас апсолутно не занима", поручио је Додик.

         Одговарајући на питање да ли Српска може очекивати бољег политичког саговорника у председнику Савеза за бољу будућност Фахрудину Радончићу него до сада у лидеру СДА Сулејману Тихићу, Додик је рекао да без обзира на то "ко се тамо нађе" треба бранити интересе Српске.

         Када је реч о предстојећим локалним изборима у Сребреници, Додик је поновио да Српска има јединственог кандидата.

         "СДС је прихватио кандидата СНСД-а и очекујемо да и друге странке то учине", истакао је Додик.

         Он је поручио Србима у Сребреници да, с обзиром на то да се у овој општини води снажна кампања за регистрацију Бошњака, то значи да и Срби морају да изађу на изборе и региструју се на исти начин.

         Председник Републике Српске изјавио је да је после дуго година Српска поново на врху дневног реда политике у Београду, што је показало и формирање владе у Србији.

         Додик је нагласио да је за Српску важно која ће влада бити у Србији, јер Српска не може да прихвати да се тамо налазе они који су показали лош однос према њој.

         "Минимално што можемо да урадимо јесте да искажемо противљење. На срећу, наш став има неку снагу тамо. То је успех, јер је Београд дуго потискивао и није посматрао Српску са становишта јавне пажње", рекао је Додик.

         Он је истакао да је веома важно да Србија буде од користи за Српску, истичући да је као председник РС спреман за сарадњу.

         "Немамо ништа против више Србије у Републици Српској, али бисмо исто тако били срећни да има и више Српске у Србији. Ако постоји воља са друге стране, и ми смо спремни да допринесемо реализацији тог циља", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари