ДОДИК: БиХ не може говорити једним гласом

БРИСЕЛ БИ ДА БИХ У „СЛЕДЕЋОЈ ФАЗИ ПРОШИРЕЊА” ПОЧНЕ ДА ГОВОРИ „ЈЕДНИМ ГЛАСОМ”

  • Европски комесар Штефан Филе у паузи Б/Х самита у седишту ЕУ  изјавио да је за напредак БиХ ка чланству у Европској унији нужно створити „координациони механизам” ентитета и централне државе, „звало се то федерално устројство или не”
  • Председник РС: То је бирократски наметана илузија. Нико не може наступати у име БиХ јер за то нема институционалних овлашћења 

         „БОСНА и Херцеговина има јасну европску перспективу, али је на политичарима да се договоре како да убрзају напредак”, изјавио је Штефан Филе ЕУ-комесар за проширење током састанка са босанскохерцеговачким политичким врхом.

         Учинио је то у паузи бриселског дијалога ЕУ-БиХ на високом нивоу, насглашавајући да верује да је `могуће постићи договор који би извукао земљу из блокаде`.

         У Бриселу су се, иначе, окупили лидери свих значајнијих институција БиХ и политичких парија из оба ентитета, како би се у разговору са високим функционерима Европске комисије разјаснило шта се тачно очекује од Босне.

         „Циљ је да објаснимо како процес евроинтеграција функционише и да помогнемо да актерима у БиХ да успоставе координациони механизам између ентитета и државног нивоа”, рекао је Филе и додао да је за следећу фазу проширења неопходно да БиХ почне да говори „једним гласом”.

         Ово последње је, међутим, одмах налетело на `мину`.

         Председник РС, Милорад Додик оценио је да је састанак државних и политичких вођа из БиХ и Европске комисије лоше припремљен и да „бриселска администрација игнорише реалност у БиХ”, ако тражи да неко наступа као „један глас у име БиХ”.

         Нико не може наступати у име БиХ јер за то нема институционалних овлашћења, подвукао је Додик, оценивши да је то бирократски наметана илузија.

         Европски комесар Штефан Филе је у паузи састанка изјавио да је за напредак БиХ ка чланству у Европској унији нужно створити „координациони механизам” ентитета и централне државе, „звало се то федерално устројство или не”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари