ДОДИК: Босна показује своју неспособност да живи

ЛИДЕР СНСД ПОВОДОМ САСТАНКА ПРЕДСЕДНИКА

СЕДАМ НАЈВЕЋИХ СТРАНАКА БИХ У БАЊАЛУЦИ

  • БиХ је склепана и одржава се инатом и вољом међународног фактора
  • Све што се у њој дешава годинама уназад, показује да је то потпуно вештачки, илузорни организам који упорно и изнова показује своју неефикасност. Али, због неких сујета странаца, увек се тражи њено опстојање и преживљавање

        САСТАНАК седморице председника најјачих странака у БиХ показао је отворен сукоб политичких концепција странка бошњачког народа - оценио је лидер СНСД-а Милорад Додик и нагласио да стога није сигуран да ли је могуће постићи договор о темама које су остале отворене.

        „У настојању да се једни очувају на власти, а други да промовишу своје политичке идеје и опет очувају на власти, дошло је до раскола који се могао видети и на јучерашњој прес-конференцији“, рекао је Додик.

        Понововиши да је БиХ државна заједница, састављена од два ентитета, што једни признају, а други не, Додик је указао да је у таквом политичком приступу тешко очекивати да дође до договора.

        „Босна показује своју неспособност да живи. Она је, ионако, склепана, и одржава се инатом и вољом међународног фактора. Иначе, све што се у њој дешава годинама уназад, показује да је то потпуно вештачки, илузоран организам, који упорно и изнова показује своју неефикасност. Али, због неких сујета странаца, увек се тражи њено опстојање и преживљавање“, изложио је Додик новинарима у Лакташима.

        Коментишући могући договор странка у ФБиХ о спровођењу одлуке „Сејдић-Финци“ када је у питању избор у Дом народа, Додик је рекао да „делује фер, јер ће српској националној заједници омогућити реално политичко представљање“.

        Он каже да ће тамо где је концентрисан највећи број Срба у ФбиХ - у Дрвару, Грахову и Гламочу - понуђено решење омогућити да имају највише представника.

        „То ће бити прилика да се њихови представници у Дому народа ФБиХ на прави начин заложе за интересе српског народа у ФБиХ. Предложено решење делује фер, али је то само део политичког договора и треба да дође до промене Устава ФБиХ, а то никада није једноставно. Зато треба сачекати да се реши проблем измена Устава ФБиХ како би се видело да ли је то одрживо и дефинитивно решење“, закључио је председник СНСД-а.

        За одлуку Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о статусу државне имовине у РС, која је под забраном располагања, Додик је рекао да је „још једном доказала да је то политичко тело међународног фактора и Бошњака у БиХ, а не правде и место где се утврђују право и уставност“.

        Државна имовина која је у РС-у, истакао је Додик, „примарно припада РС». Истовремено је најавио да ће се наставити разговори о питању државне имовине да би се то питање решило у интересу РС-а.

        „Уставни суд већ одавно политички и доноси максимално политичке одлуке, које немају везе с уставношћу. Да се водило рачуна о уставности, онда би се видело да је искључива надлежност за имовину на ентитетима“, рекао је Додик у Лакташима.

        Он ту одлуку, иначе, сагледава у контексту чињенице да, како каже, тројица страних судија, те двојица из реда бошњачког народа „увек имају већину за сваку политичку одлуку и тако је било и код конститутивности народа, измена Устава те других важних питања“.

        „Накарадност БиХ се највише огледа у Уставном суду, који је себи прибавио право под ауторитетом одређених међународних структура, да одлучује онако како је политичка воља, а не по праву и закону“, подввукао је Додик и навео да је питање државне имовине у БиХ вештачки политички наметнуо бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари