Додик: Бошњацима је најбоље да се са нама договоре – док још имамо воље за то

ПОЗВАО ГРАЂАНЕ СРПСКЕ ДА СЕ ОКУПЕ 9. ЈАНУАРА И ДА ГА ПРОСЛАВЕ СВЕЧАНО И ПОМПЕЗНО

  • „Ако остане овакав Уставни суд БиХ и крене се у реализацију Мапе пута ка Европи - јадна нам је мајка у Републици Српској. Немамо шта да чекамо. То се треба завршити ове зиме“
  • „Позивам људе из Српске у заједничким институцијама да се окупимо и кажемо нема усвајања буџета, годишњих докумената, нема ничега док се закон о Уставном суду не стави на дневни ред, јер нема другог начина“
  • „Бошњаци сада имају озбиљних проблема - не иде им добро са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је њихов покровитељ који очигледно има пуно проблема, гласали су за Хилари Клинтон, а победио је Доналд Трамп, не иде им са Хрватима, у политичком смислу ниједан договор нису постигли, једино добро сарађују са Савезом за промјене и наравно да им је Република Српска трн у оку све време. Они су у јако тешком или безилазном положају и боље им је - док још имамо воље - да се са нама договоре или ће их на крају њихова поразна политичка позиција довести до губитка и онога што имају“

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је решавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута и да то питање треба решити ове зиме.

         „Ако остане овакав суд и крене се у реализацију Мапе пута ка Европи, јадна нам је мајка у Републици Српској. Немамо шта да чекамо. То се треба завршити ове зиме“, изјавио је Додик и навео да постоји и консензус Хрвата о овом питању.

         Додик је позвао председавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и опозицију из Републике Српске, која је у заједничким институцијама, да се уједине о овом питању у Сарајеву.

         Истакао је да је Уставни суд БиХ ненадлежан да оспорава или укида резултат референдума и да се таквим понашањем само ради на разградњи БиХ.

         „Мешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом, постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа“, рекао је Додик за РТРС поводом одлуке Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума.

         Он је додао да нигде у свету не постоји Уставни суд чији рад није регулисан законом, већ то има само у БиХ, где своје деловање регулишу интерним пословницима, које често мењају, прибављајући себи овлашћења.

         „Уставни суд се показује као место које дефинитивно гура ка разградњи БиХ на најбољи могући начин. Готово је невероватно на који начин они мисле сада да оспоре резултате референдума, они су ту, видљиви, саопштени, а веома је и видљиво да је народ изашао на референдум", рекао је Додик и поручио да грађани не треба да брину због тога, те преопоручио и медијима да ову тему скину са ударних вести, јер то ништа не значи зато што Уставни суд нема механизам да нешто учини, а Српска се озбиљно припрема да прослави 9. јануар.

         Председник Републике Српске позвао је све грађане да се окупе око 9. јануара, да га прославе на помпезан начин и да покажу да је рад Уставног суда БиХ испуњавање жеља члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића који у овом суду има своја два потпредседника и оронулу међународну заједницу путем тројице страних судија који су својим радом изгубили сваки кредибилитет.

         Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ је нелегитиман и нелегалан, а да би био институција мора се донети закон о његовом раду.

         „Доста се ствари променило, али се једино не мења негативна улога Уставног суда према Републици Српској“, рекао је Додик.

         У наставку је рекао: „Бошњаци су у Републици Српској оспорили Закон о Дану Републике, користили су последње термине да би могли што више одуговлачити са својим ветом за који смо сви знали да ће га ставити, верујући да могу да дођу у позицију да дођу до 9. јануара и да ми као немамо решено питање обележавања празника. То је њихова политика подвале, а од нас очекују искрену политику према њима“.

         Поручио је да Република Српска нема намеру никоме на подвалу добрим одговорити: „Ми ћемо ту процедуру завршити током децембра, формиран је Одбор за прославу дана Републике, чији сам председник, одређене су финансије, програмски садржаји и тај 9. јануара ће бити прослављен, пре свега на наше задовољство, јер је то наш празник“.

         Посебно је нагласио: „Позивам људе из Српске у заједничким институцијама да се окупимо и кажемо нема усвајања буџета, годишњих докумената, нема ничега док се закон о Уставном суду не стави на дневни ред, јер нема другог начина“.

         За Бошњаке је рекао: „Они сада имају озбиљних проблема - не иде им добро са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је њихов покровитељ који очигледно има пуно проблема, гласали су за Хилари Клинтон, а победио је Доналд Трамп, не иде им са Хрватима, у политичком смислу ниједан договор нису постигли, једино добро сарађују са Савезом за промјене и наравно да им је Република Српска трн у оку све време. Они су у јако тешком или безилазном положају и боље им је док још имамо воље да се са нама договоре или ће их на крају њихова поразна политичка позиција довести до губитка и онога што имају“.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари