ДОДИК: Бошњацима никада неће припасти цела БиХ!

ПРЕДСЕДНИК РС ОДГОВОРИО И БАКИРУ ИЗЕТБЕГОВИЋУ

И ОНИМА КОЈИ СУ ГА УПОРЕДИЛИ СА ХИТЛЕРОМ

  • Није случајна тврдња да данас у Сарајеву живи више Кинеза него Срба
  • Мислим и даље да је БиХ неодржива и да је за Бошњаке најбоље да се разиђемо. Онда би они могли да направе себи неку заједницу у којој би могли нормално да живе, а да их ми не нервирамо. Ми бисмо били само добре комшије
  • Оно што припада Републици Српској је трајно наше, а они могу да размишљају шта год хоће о томе. У том погледу, остајемо привржени Дејтонском споразуму, али ако ме неко позива да разматрам разне могућности, онда мислим да је за Бошњаке најбоље да одустану од БиХ

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Срби данас у Сарајеву у лошем положају захваљујући, пре свега, политици Алије Изетбеговића, али и његовог сина Бакира.

           Председник Српске поручио је председавајућем Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да је Сарајево пре рата на просторима БиХ било највећи српски град, а да у њему данас живи минималан број Срба.

           Додик је нагласио да није случајна тврдња да данас у Сарајеву живи више Кинеза него Срба.

           Он је напоменуо да се може рећи да ту живи одређен број Срба само ако се интегрално посматрају Сарајево и Источно Сарајево.

           „Источно Сарајево, међутим, не припада Сарајеву. Људи који живе у Источном Сарајеву напустили су централне делове града Сарајева пошто не желе да живе у условима мајоризације и понижавања“, рекао је Додик новинарима.

           Изетбеговић је за Алтернативну телевизију изјавио да Срби сасвим комотно живе у Сарајеву и да нико од 4.000 Срба који раде у федералном Сарајеву нема непријатности због тога што су Срби. Он је навео да у Сарајеву никада није живело 150. 000 Срба, већ 31 одсто када је тај град бројао 350.000 становника, а изнео је и тврдњу да су „поједини Срби у Сарајеву 1996. године палили станове и наговарали сународнике да не остану у такозваној Алијиној држави“.

           Додик сматра да изјаве бошњачких интелектуалаца који су га довели у везу са Хилтером, нису ништа ново, с обзиром да су званичници Српске одувек нападани из Федерације БиХ, али и поручује да Бошњацима никада неће припасти цела БиХ.

           „Невероватно, како да коментаришете ту причу интелектуалаца. Шта је интелектуално данас? Што јаче пљунути, упоредити са најмрачнијим периодом у историји? То наравно није тачно. Мислим и даље да је БиХ неодржива и да је за Бошњаке најбоље да се разиђемо. Онда би они могли да направе себи неку заједницу у којој би могли нормално да живе, а ми да их не нервирамо. Ми бисмо били само добре комшије. Мислим да би то била најбоља ствар“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

           Према његовим речима, бошњачки захтјеви су искључиво везани за намеру мајоризације Хрвата, након које би на ред дошли Срби, па би Бошњацима припала цела БиХ.

           „Ја им морам поручити да им никада неће припасти цела БиХ. Оно што припада Републици Српској је трајно наше, а они могу да размишљају шта год хоће о томе. У том погледу, остајемо привржени Дејтонском споразуму, али ако ме неко позива да разматрам разне могућности, онда мислим да је за Бошњаке најбоље да одустану од БиХ“, рекао је Додик.

           Професори на Факултету политичких наука у Сарајеву Сенадин Лавић и Суад Куртћехајић говорили су јуче о теми „Опасна политика Милорада Додика према БиХ“ на јавној трибини у Вијећу Конгреса бошњачких интелектуалаца у Сарајеву.

           Куртћехајић је навео да се „Додик мора зауставити“ и да, осим интелектуалаца и политичара, мора реаговати и међународна заједница, односно високи представник у БиХ Валентин Инцко. „Не може се међународна заједница руководити тиме што је Додик освојио велики број гласова на изборима. Исто је тако и Хитлер дошао на власт, а знамо шта се после догађало“, рекао је Куртћехајић.

           БиХ може да говори једним гласом када се ради о европским питањима, али само уз претходну сагласност представника сва три конститутивна народа, чиме би се у Бриселу, као став, износило само оно што је у БиХ претходно договорено, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

           Додик је истакао да никаква друга прича није могућа, с обзиром да је 75 одсто надлежности за европске интеграције на нивоу РС. Он је појаснио да Српска трпи велику штету од превара у БиХ и у оквиру Федерације, те као пример навео незаконито одузимање средстава из индиректних пореза, што показују и прве судске пресуде.

           „Стално мешетаре и муљају око тога, никако да се договоре. Тај глас је немогуће имати, без обзира што верујем у добре намере Филеа. У БиХ је немогуће имати поштен један глас, јер је БиХ преварантска земља. Чим се макнете са једног састанка, имате Бошњаке који заступају само бошњачке ставове и не желе да то буде глас БиХ, већ само њихов глас. Они злоупотребљавају БиХ и таква БиХ нам не треба“, рекао је Додик.

           Додик је истакао да је за Српску прихватљива дејтонска БиХ и да никакви захтеви европских интеграција неће довести до умањивања надлежности Српске. Он је додао да Бањалука неће добровољно пристати на пренос надлежности на БиХ, нити ће одустати од враћања надлежности које су насилно одлукама високог представника пренесене на БиХ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари