ДОДИК: Бошњаке занима само попис који ће показати да их је преко 50 одсто

„ТО ЗА СРПСКУ И СРБЕ УОПШТЕ НИЈЕ РЕЛЕВАНТНО – МОЖЕ ИХ ИМА КОЛИКО ХОЋЕ”

Милорад Додик

  • Поставља се питање: шта би са оним периодом силне погибије и нестанака, с обзиром да се сада показује да у БиХ, по тим њиховим статистикама, расте број Бошњака? Нешто овде није уреду, или тај број или број из рата – упозорио је председник РС Милорад Додик

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да поједини Бошњаци сматрају да треба фингирати резултате пописа у БиХ, те да је очигледно да је попис више политичка, него статистичка категорија.

         „Бошњаци би стално пописивали, док се не деси попис који њима одговара”, рекао је Додик новинарима у Градишци, коментаришући информацију да статистичке институције у БиХ неће бити у могућности да објаве резултате пописа у законом предвиђеном року, уколико се најкасније до 15. марта не усвоји кључни документ.

         Додик је истакао да је за попис потрошено много новца, да се тражи објављивање резултата и да је Република Српска за уважавање свих стандарда који су везани за попис и евиденције. Председник Српске је подсетио да се дешава иста ствар као и 90-те године када је одржан попис, који није могао да буде објављен као званичан зато што су Бошњаци и тада хтели да их има више.

         „Њихов основни циљ је да навуку наводно нешто преко 50 (одсто) у БиХ”, рекао је Додик.

         Истакао је да за Републику Српску и Србе то уопште није релевантан податак за било какве политичке процесе:

         „Може да их буде колико хоће, није то проблем, али поставља се питање - шта би са оним периодом силне погибије и нестанака, који сада показује да у БиХ, по тим њиховим статистикама, расте број Бошњака. Нешто овде није уреду, или тај број или број из рата”, рекао је Додик.

         Према његовим речима, познато је да су Бошњаци лагали да их је 300.000 побијено и страдало, сада се види да то није тако и да је тај број драматично мањи.

         „Наравно, треба да се изрази жаљење за сваким човеком који је погинуо у рату, али говорим овде о политичком аспекту пописа, који је очигледно више политичка него статистичка категорија”, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари