ДОДИК: Брчко дистрикт је власништво и Републике Српске, од којег Српска не одустаје

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У БРЧКОМ ПОВОДОМ ДАНА РС И ЊЕНЕ КРСНЕ СЛАВЕ

  • „У БиХ постоје два паралелна света. Један је уставан, а други вануставан, кога подржавају међународни представници који су кршили међународно право и наметали одређена решења. Неизабрани странац је упорно – нагласио је Милорад ДОДИК - доносио законе који су у правилу били против политичких интереса српског народа, у условима претњи, казни, наметања и тортуре коју је спроводила међународна заједница”

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Брчко дистрикт власништво и Републике Српске, од којег Српска не одустаје.

         „Ми овде имамо грунт и имамо права. Ми овде имамо народ и право на демократски изражај и политичке захтеве”, рекао је Додик на свечаном пријему у Брчком поводом Дана и крсне славе Републике Српске.

         Додик је истакао да се оспоравањем било чега у Републици Српској иде ка томе да се она докине како би се ојачале унитаристичко-централистичке позиције БиХ.

         „Срби према међународним документима имају и права на самоопредељење јер је то написано у највишем акту Уједињењих нација - Повељи УН. Ако изгубимо карактер народа, онда губимо и право на политичке активности усмерене ка томе”, рекао је Додик.

         Он је истакао да власти Српске поступају у складу са законом и нису против БиХ, која је уставна, али јесу против оне која није уставна.

         „У БиХ постоје два паралелна света. Један је уставан, а други вануставан, кога подржавају међународни представници који су кршили међународно право и наметали одређена решења. Неизабрани странац је упорно доносио законе који су у правилу били против политичких интереса српског народа, у условима претњи, казни, наметања и тортуре коју је спроводила међународна заједница”, објаснио је Додик.

         Он је нагласио да у том контексту треба разумевати Дан и крсну славу Републике Српске која је настала прије оружаних сукоба у БиХ.

         Према његовим речима, Република Српска је била уважаван фактор још 1992. године на што указује чињеница да је након ње формирана и хрватско-муслиманска федерација /а касније ФБиХ/, која је у суштини била пандан за преговоре на међународном плану, који су окончани потписивањем Дејтонског мировног споразума.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари