ДОДИК: Честитам народу Крима и на референдуму и на уједињењу са Русијом

НАГЛАСИО ДА МОСКВА НИКАДА НИЈЕ СРПСКУ ПОДСТИЦАЛА НА ОТЦЕПЉЕЊЕ,

А ДА ЈЕ ЕШДАУН СЕНИЛНИ ЛАЖОВ

  • Председник РС упозорио да унитарна БиХ са већим овлашћењима Сарајева никада неће постојати и да је сигурно да ће Српска вратити пренесене надлежности
  • При том је поручио: уколико овлашћења буду враћена - Република Српска неће изаћи из БиХ, док ће у супротном - јачати уверење Српске да мора ићи даље

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик честитао је данас народу Крима на демократски проведеном референдуму и одлуци о независности, истичући да у овом случају ничим није прекршен закон.

         Додик је нагласио да Република Српска сматра да је народ Крима изашао на легитиман и демократски референдум у складу са уставом и међународним правом и Повељом УН о праву народа на самоопредјељење.

         „Честитам народу Крима на демократски и фер спроведеном референдуму, на њиховој одлуци о независности коју су изгласали и одабрали, а подршка иде и данашњем споразуму који је постигнут између Руске Федерације и независног Крима, који подразумева почетак процедуре о укључивању Крима у оквире Руске Федерације“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са руским амбасадором у БиХ Александром Боцан-Харченком.

         Председник Српске је истакао да је Крим примјер како се поштују Повеља УН и право народа на самоопредјељење - суштинско право свих народа, које треба рехабилитовати и подржати јер не угрожава никога, а народу који то жели даје слободу.

         „Видљиво је да на референдум на Криму нису изашли само Руси, како се то очекивало, него и други становници, а висок проценат подршке независности говори о опредељењу и стању на том простору“, истакао је Додик.

         Он је навео да су на данашњем састанку са амбасадором Руске Федерације у БиХ поновљени и усаглашени заједнички ставови о многим питањима и, пре свега, потреби поштовања Дејтонског мировног споразума и очувања мира и стабилности у БиХ, што је примарни циљ.

         „Односи Српске и Руске Федерације потврђују се из дана у дан као стабилни и добри, пуни разумевања прилика, и у Српској и у Русији“, рекао је Додик и додао да ће се односи развијати и у будућности као ставови подршке и усаглашавања на заједничким питањима.

         Председник Српске је у том смислу захвалио руском амбасадору на заступању потребе поштовања Дејтонског споразума у БиХ и међународног права.

         Додик је нагласио да односи између званичних органа Руске Федерације и Републике Српске ниједног тренутка нису били усмерени на подстицање самосталности Српске, те да су то приче које пласира некадашњи високи представник у БиХ, пензионисани Педи Ешдаун, коме не треба придавати пажњу.

         „Причу да Русија сугерише или подстиче отцепљење Српске пласира бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун који уновчава сваку реч у вези са БиХ. У питању су сенилини типови какав је управо Ешдаун. Новац који је зарађивао овде као високи представник омогућавао му је да лагодни живи и лагодно лаже“, рекао је Додик новинарима у Приједору.

         Подсетивши да се у свим разговорима званичника Русије и Српске наглашава потреба поштовања Дејтонског мировног споразума и међународног права, председник Српске је оценио да је Ешдаун „сенилни недоказани политичар или доказани кршилац међународног права који, припремајући се за свој долазак у Сарајево, покушава да прибави нову популарност“.

         „Русија је наш значајан партнер и она се никада не бави спекулацијама, нити је икада од нас тражила било шта што има политичку позадину. Све је усмерено на привредну сарадњу и реализацију нових пројеката. Са Руском Федерацијом имамо најбољу могућу сарадњу, коју ћемо наставити свидело се то некоме или не, а поготово свиђало се то или не сенилним и пензионисаним типовима као што је Педи Ешдаун“, поручио је председник Додик.

         Додик је упозорио да унитарна БиХ са већим овлашћењима Сарајева никада неће постојати, те да је сигурно да ће Српска вратити пренесене надлежности.

         Додик је поручио да, уколико овлашћења буду враћена, Република Српска неће изаћи из БиХ, док ће у супротном јачати уверење Српске да мора ићи даље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари