ДОДИК: Да ли је ЕУ у стању да говори једним гласом - као што тражи од БиХ?

ПРЕДСЕДНИК РС ОЦЕНИО ДА СУ „ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИЦИ“

ОСТАВИЛИ „ТЕШКО НАСЛЕЂЕ И БИХ И ЕУ“

  • Заблуда је да ће једна таква истрошена институција, какав је ОХР, успети да надомести непостојање унутрашње кохезије у БиХ, или још већу заблуду да ОХР представља гаранцију опстанка БиХ
  • Чак ни европски пут није гаранција да БиХ може функционисати као држава

         ПОСТУПЦИ високих представника, а посебно Педија Ешдауна, оставили су тешко наслеђе и БиХ и Европској унији.

         Што се тиче Републике Српске, наш став о рушилачком и ретроградном карактеру ОХР је и јасан и изнесен небројено много пута. Сигуран сам да задржавање ОХР није у интересу ЕУ, али знамо, наравно, да постоје и оне државе које не желе да виде његово гашење. Позивање на останак ОХР, било да долази од бошњачких политичких странака или представника међународне заједнице, показује да заправо постоји заблуда како ће једна таква истрошена институција, какав је ОХР, успети да надомести непостојање унутрашње кохезије у БиХ, или још већу заблуду да ОХР представља гаранцију опстанка БиХ.

         Апсолутно разумемо контекст у којем се одвија процес европских интеграција, било да је реч о међусобним односима различитих елемената међународне заједнице, било да је реч о односима унутар саме ЕУ, или да је реч о унутрашњим односима у БиХ. Оно што Републику Српску, и мене као њеног председника интересује, јесте то да ли је Европа способна да говори једним гласом какав захтева од БиХ.

         Не желимо Европу у којој ће у току једног месеца једна њена институција, као што је то урадио Европски парламент у својој мартовској резолуцији, позвати и међународну заједницу и домаће власти да припреме терен за гашење ОХР, а након тога неки други европски представник препоручити останак ОХР. Не желим чак ни да улазим у разлоге да ли су одређене изјаве изнуђене или су одраз личног или колективног размишљања у оквиру ЕУ.

         Очекујем да оно што је европски став буде јасно презентовано. Очекујем од ЕУ, која је за БиХ измислила одређене формулације као што су кредибилно кретање, кредибилни напори или кредибилна апликација утврди оквире и своје властите кредибилности и креће се у истим тим оквирима, а то ће најбоље урадити кад уважи реалности у БиХ и изађе из сене ОХР.

         Од институција Републике Српске очекујем одговорно понашање у процесу европских интеграција као што је то и до сада био случај, уз обавезу да још видљивијом направи разлику између оног што је Република Српска урадила у провођењу европске агенде у односу на остатак БиХ, а од представника европских институција да приликом својих изјава или понашања прво добро измере последице које ће оне произвести по европски пут или унутрашње односе у БиХ. Ако је специјални представник ЕУ заиста позвао на останак ОХР, или на примену било какавих механизама изван оних који су типични за интеграциони процес, онда то говори у прилог тези да чак ни европски пут није гаранција да БиХ може функционисати као држава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари