ДОДИК: Да није Дејтона, БиХ би било тешко одржати и под међународном присилом

ПРЕДСЕДНИК РС ПОВОДОМ 16 ГОДИНА

ОД ПОТПИСИВАЊА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

  • Несумњиво је да је Дејтонски споразум један од најуспешнијих уговора у новијој политичкој историји, оценио председник Српске
  • БиХ је пацијент који живи на ваздуху међународног фактора. У БиХ има мало ствари које су кохезионе, те чињенице се могу видети свугде, али РС своју аутономију и самоодрживост показује на готово свим могућим питањима, нагласио Милорад Додик

        БАЊАЛУКА, (ФоНет) - Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је, поводом 16 година од потписивања Дејтонског споразума, да је РС успешна у одбрани својих вредности и да ће наставити да брани своју аутономију и све вредности изворног Дејтона.

        Дејтон је верификовао међународни капацитет РС, која сутра са правом прославља 16 година од потписивања тог споразума, оценио је Додик.

        „Несумњиво је да је Дејтонски споразум један од најуспешнијих уговора у новијој политичкој историји“, рекао је Додик.

        Додик је рекао да дејтонска Босна и Херцеговина (БиХ) може да буде функционална само ако се примени изворни Дејтон, наводећи да се БиХ показала као лош оквир за све када је почео да се моделира такозвани дејтонски оквир и баланс, преноси агенција ОНАСА.

        „Зато данас имамо то што имамо. БиХ је пацијент који живи на ваздуху међународног фактора. У БиХ има мало ствари које су кохезионе, те чињенице се могу видети свугде, али РС своју аутономију и самоодрживост показује на готово свим могућим питањима“, рекао је Додик.

        Према његовој оцени, данас би било веома тешко одржати БиХ, чак и под присилом међународне заједнице, да нема Дејтонског споразума.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари