ДОДИК: „Добровољачком“ да се позабави Хаг!

ПРЕДСЕДНИК РС САОПШТИО ДА ЋЕ ТРАЖИТИ УКИДАЊЕ СУДА

И ТУЖИЛАШТВА БиХ И ИЗБАЦИВАЊЕ СТРАНИХ ТУЖИЛАЦА ИЗ ЗЕМЉЕ

  • Суд и Тужилаштво БиХ су место колективне осуде Срба. Много је ту сумњивих ствари, од тога да је Ганић позван на саслушање тек након Лондона, када се више није могло избећи...
  • Чини се све како би се избегла одговорност. Све је тенденциозно и Суд и Тужилаштво БиХ никада неће добити нашу подршку. Тражимо да се укину и да престану да функционишу и да се одговорност за испитивање злочина пребаци на Хашки трибунал и локалне судове
  • Додик је изразио сумњу да су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и остали, у договору са тужиоцем, напрасно прекинули договор о споразуму са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, те да су на тај начин створени услови да се дође до овако срамне оптужнице
  • БиХ може да функционише искључиво ако се врати изворним дејтонским надлежностима, рекао је Додик и додао да пренесене надлежности, као што су и Суд и Тужилаштво, само праве раздор у БиХ
  • Према његовим речима, једино дејтонски концепт има шансу, а све друго је неодрживо и то и странци морају схватити, јер су управо они „својим интервенционизмом допринели да ситуација буде овако катастрофално лоша
  • Мислим да је уверење у Републици Српској да БиХ више „служи штети“ него што користи. Српска је неупитна, ми не желимо да оспоравамо БиХ и њен територијални интегритет, али оспоравамо отете надлежности и то ћемо наставити да радимо, рекао је Додик

        БАЊАЛУКА - За Републику Српску није прихватљива обустава истраге против 14 лица у „случају Добровољачка“ и других случајева у којима је видљиво одуговлачење процесуирања злочина над Србима и предузеће правне мере, уложити жалбу на овакав исход догађаја, те тражити изузеће страних тужилаца и њихово избацивање из земље, изјавио је председник РС Милорад Додик.

        „Увек ћемо афирмисати право да одржимо референдум о питању Суда и Тужилаштва БиХ, а време за његово одржавање мора бити пажљиво одабрано. Оставићемо могућност да се настави структурални дијалог и уколико он не да одговоре на питања о уставности ових институција, референдум нам увек стоји на располагању. Од њега никада нисмо ни одустали“, истакао је Додик.

        Председник Републике Српске је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је реч о синхронизованој акцији страног фактора и бошњачких политичара.

        „Раније смо се борили против тога да стране судије буду у Суду и Тужилаштву БиХ, и гласали смо против тога да они остану, а остали су по налогу високог представника и он сноси потпуну одговорност за развој даље ситуације“, нагласио је Додик.

        Он је поручио да ће Република Српска остати истрајна и упорна у одлуци укидања Суда и Тужилаштва БиХ, те да ће сутра о томе разговарати и са представницима СДС-а, како би разменили ставове.

        Додик је истакао да је одлука у вези са „Добровољачком“ доказ ранијих тврдњи да су Суд и Тужилаштво БиХ наметнуте институције које немају уставну основу, без обзира на сумњиво прибављено мишљење Уставног суда, које је било под утицајем странаца. То мишљење, подсетио је он, обезбеђено је прегласавањем када су тројица страних и двојица бошњачких судија гласали за, а двојица српских и двојица хрватских судија била против.

        Председник Српске је истакао да неће одустати од «случаја Добровољачка“, те додао да правда мора бити задовољена.

        Додик је изразио сумњу да су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и остали, у договору са тужиоцем, напрасно прекинули договор о споразуму са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, те да су на тај начин створени услови да се дође до овако срамне оптужнице.

        „Чини се све како би се избегла одговорност. Све је тенденциозно и Суд и Тужилаштво БиХ никада неће добити нашу подршку. Тражимо да се укину и да престану да функционишу и да се одговорност за испитивање злочина пребаци на Хашки трибунал и локалне судове“, истакао је Додик и подсетио:

        „Суд и Тужилаштво БиХ су место колективне осуде Срба. Много је ту сумњивих ствари, од тога да је Ганић позван на саслушање тек након Лондона, када се више није могло избећи, а сумњиво је и напрасно склањање (главног тужиоца БиХ) Милорада Барашина, који је прошле године најавио да ће објавити оптужницу за „Добровољачку“. Он је смењен како би се омогућила промена пословника и урадило ово што је урађено“.

        Додик је рекао је да ситуација у вези са «случајем Добровољачка“, пописом становништва, системом државне помоћи и буџетом усложњава питање формирања Савета министара БиХ.

        „Мислим да ће се морати усвојити закон о попису, решити проблем буџета и проблем система државне помоћи, те договорити одржив концепт у случају „Добровољачка“ и тек као пета ствар формирати Савет министара“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

        Он је нагласио да коалициони партнери СНСД и СДС нису против формирања Савета министара, али да се напросто неке ствари морају испуњавати и да се мора видети коректност „с друге стране“.

        „БиХ може да функционише искључиво ако се врати изворним дејтонским надлежностима“, рекао је Додик и додао да пренесене надлежности, као што су и Суд и Тужилаштво, само праве раздор у БиХ.

        Према његовим речима, једино дејтонски концепт има шансу, а све друго је неодрживо и то и странци морају схватити, јер су управо они „својим интервенционизмом допринели да ситуација буде овако катастрофално лоша“.“Мислим да је уверење у Републици Српској да БиХ више „служи штети“ него што користи. Српска је неупитна, ми не желимо да оспоравамо БиХ и њен територијални интегритет, али оспоравамо отете надлежности и то ћемо наставити да радимо“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да се и одобрени кредит за изградњу аутопута Добој - Бањалука од 150 милиона КМ задржава док се у целој БиХ не успостави систем редовног сервисирања спољног дуга.

        Председник Републике Српске рекао је да постоји одлука о привременом финансирању институција БиХ и да не треба да буде кашњења у сервисирању спољног дуга, јер новац није проблем већ су проблем спекулације које доводе до застоја.

        „Ако то потраје, наравно да ћемо предузети акције“, рекао је Додик и нагласио да буџет мора да профункционише.

        Према његовим речима, целокупну ситуацију у Бих треба релаксирати, покушати се вратити Дејтонском споразуму и афирмисати БиХ у договору.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари