ДОДИК: Дошло је време за обрачун са Судом БиХ и Тужилаштвом БиХ

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ИНИЦИРАО ДА ТУЖИЛАШТВО РС ПОНОВО ПОКРЕНЕ „СЛУЧАЈ ДУДАКОВИЋ” ЈЕР РАТНИ ЗЛОЧИНИ НЕ ЗАСТАРЕВАЈУ

  • Нема мењања Устава Српске, а шта ће урадити са ФБиХ - то нас не занима. Могу да је укину, да је направе како хоће, да је поделе у два дела, да ништа не ураде с њом, али то сигурно неће утицати на позицију Републике Српске, рекао је Милорад Додик

         РАТНИ злочини, као ни злочини против човечности не застаревају и сада је на Тужилаштву Српске да поново покрене питање одговорности бившег генерала Армије БиХ Атифа Дудаковића за злочине почињене над српским становништвом у протеклом рату – указао је председник Републике Српске Милорад Додик.

         Замољен да прокоментарише чињеницу да је 1. јуна истекао рок за подизање оптужнице против Дудаковића, Додик је нагласио да конкретно у том случају постоји низ доказа.

         „Не могу да верујем да такви догађаји, злочини и дела могу да застаре. Неко је хтео да намерно доведе до тога, а то су очигледно Суд и Тужилаштво БиХ, о чему упорно говоримо”, рекао је Додик новинарима у Маглајанима код Лакташа.

         Додао је да је време за обрачун са Судом и Тужилаштвом БиХ, који су заједно са Високим судским и тужилачким саветом /ВСТС/, од свог оснивања потрошили 100 милиона КМ.

         Оценио је да је реч о „аждаји, која троши новац, о хибриду који је намештен мимо система насиљем међународног фактора, који је наметнуо причу о ВСТС-у, а не да то буде функционално и у функцији онога што је потребно у односима у БиХ и Српској”.

         Он је поновио да БиХ нема надлежности у правосуђу, али да су то право насиљем наметнули странци, који те надлежности сада безочно бране.

         „Морамо да видимо како ћемо то питање решавати”, истакао је Додик.

         Он је подвукао да би појединци желели да се ситуација из Федерације БиХ /ФБиХ/ у вези са реформом тамошњег устава пренесе и на Републику Српску. При том је нагласио да се то не може десити.

         „Ми поштујемо Устав Српске, а како ће они то решити у ФБиХ, то нас не занима. Могу да је укину, да је направе како хоће, да је поделе у два дела, да ништа не ураде с њом, али то сигурно неће утицати на позицију Републике Српске”, рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари