ДОДИК: Хрвати могу добити свој, трећи ентитет - само поделом Федерације БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС ПОНОВО ЈАВНО ОПТУЖИО СДС ЗА БЛИСКОСТ

СА „ПРОБОСАНСКОМ ОПЦИЈОМ“ И БАКИРОМ ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ

Милорад Додик

  • У нашим пројекцијама и нашим плановима - нагласио је Милорад Додик - нигде не постоји могућност било какве редукције територије или политичких права Српске. Политичка права могу само да иду на виши ниво. То је политика коју ми водимо
  • „Ако Хрвати желе трећи ентитет, онда треба да се раздруже у Федерацији са муслиманима. Такав след догађаја чак би одговарао Републици Српској и српском народу у целини, јер би се и хрватски народ на тај начин показао као важан фактор на федералном нивоу и у оквиру неке флуидне уније БиХ коју би требало да чине три ентитета, три државе, три републике или слично“, рекао је Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да не постоји прича о трећем ентитету у БиХ који би у било којем смислу задирао у интересе Републике Српске.

        Додик је нагласио да је политика Републике Српске јасна, у смислу да је Српска стабилна са што већим степеном аутономије, а уколико БиХ не покаже способност преживљавања - и аутономна.

         „У нашим пројекцијама и нашим плановима нигде не постоји могућност било какве редукције територије или политичких права. Политичка права могу само да иду на виши ниво. То је политика коју ми водимо“, рекао је Додик, истичући да су и он лично и СНСД свих ових година доказано водили политику очувања Републике Српске.

        Додик је подсетио да је и раније о причи о трећем ентитету јасан став лидера ХДЗ-а био да је Република Српска неупитна и у политичком смислу и у територијалном статусу.

         „Изјава Драгана Вранкића (посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ) ни у чему не обавезује нити има икаквог терета који би носила“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да Вранкићеве изјаве да би трећи ентитет требало да узме и део територије Републике Српске не би ни требало да буде предмет његове полемике, јер то није тема која је на дневном реду.

        Замољен да прокоментарише изјаве потпредседника СДС-а Огњена Тадића о овој теми, Додик је рекао да Тадић и СДС „у недостатку објашњења зашто се његови градоначелници грле по Добоју с Бакиром Изетбеговићем, покушавају да направе ларму и галаму“.

         „Наша је позиција око Републике Српске неупитна, доказана, а то што Тадић тражи неке изборне теме - то је његов проблем, па чак се показује и логичним јер имају страшну потребу да објасне и појасне своју присност показану према пробосанској варијанти, која је далеко опаснија за Републику Српску“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да су Тадић и његова партија показали на који начин бране позицију Републике Српске, а да данас највише варају чланове СДС-а који су у тешким временима показивали патриотизам „и то причом о изворном СДС-у из којег су избацили све изворне људе и довели их на руб социјалне егзистенције“.

         „Њихова права политика везана је за оно што треба да учине према својим налогодавцима који долазе из Сарајева, да ли странци или њихови партнери код Бакира Изетбеговића, што смо могли да видимо и јуче кроз грљење и љубљење са Обреном Петровићем у Добоју“, рекао је Додик.

        Према његовим речима, не постоји проблем да Република Српска подржи трећи ентитет, али на простору Федерације БиХ, јер је и она формирана као муслиманско-хрватска федерација у којој је могуће враћање на првобитно стање.

         „Ако Хрвати желе трећи ентитет, онда треба да се раздруже у Федерацији са муслиманима. Такав след догађаја чак би одговарао Републици Српској и српском народу у целини, јер би се и хрватски народ на тај начин показао као важан фактор на федералном нивоу и у оквиру неке флуидне уније БиХ коју би требало да чине три ентитета, три државе, три републике или слично“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари