ДОДИК: Истерати све странце из институција БиХ, на челу са Американцем Хасаном Плехом

„ТУЖИЛАШТВО И СУД БИХ МОГУ ОСТАТИ АКО ЋЕ СЕ БАВИТИ РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА И ТЕРОРИЗМОМ”

Милорад Додик

  • Решење може да буде да нема никаквог задирања у надлежности других нивоа правосуђа нити надлежности нижих нивоа правосуђа. Може да буде формиран и другостепени суд као апелациони суд који би имао седиште у Бањалуци и тиме бисмо добили структуру која би могла да задовољи све

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да се у БиХ мора постићи договор о базичним стварима, а једна од њих је Суд и Тужилаштво БиХ.

         "За нас не би представљали проблем Суд и Тужилаштво БиХ на нивоу БиХ и дали бисмо своју сагласност када би их свели на оно што они треба да буду - Тужилаштво и Суд који би се бавили питањима тероризма, ратних злочина, регионалног привредног и другог криминала и да процесуирају по законима које има овлашћења да доноси БиХ", појаснио је Додик.

         Према његовом мишљењу, начин на који би могло да буде решено ово питање јесте да нема никаквог задирања у надлежности других нивоа правосуђа нити надлежности нижих нивоа правосуђа.

         "Садашњу структуру треба решити на начин да буде формиран другостепени суд као апелациони суд који би имао седиште у Бањалуци и тиме би решили структуру која би могла да задовољи све", рекао је Додик за телевизију ОБН.

         Он сматра да додатне надлежности, које су дате Суду БиХ "да би оргијао по БиХ", треба препустити нижим правосудним институцијама према надлежностима и законима које имају Република Српска, Федерација БиХ и кантони и да се они оспособе да то раде. За Високи судски и тужилачки савет БиХ рекао је да је отуђена структура у којој су адвокати, судије и тужиоци који бирају сами себе.

         "Не можете да прихватити да једно тако конципирано веће има већу одговорност и да може да буде више независно него парламент БиХ. Зашто парламент БиХ не би именовао главног тужиоца, а да он има овлашћење да именује остале тужиоце па би имао одговорност према парламенту БиХ. Овако нема одговорност ни према коме", сматра Додик.

         Он је истакао да је познато да у Тужилаштву БиХ седи амерички држављанин који се зове Хасан Плех, који је шеф кабинета нечега и који одређује приоритете шта ко ради. Додик је рекао да из БиХ треба што пре да оду и Плех и остали странци у институцијама БиХ, попут судија у Уставном суду БиХ, те ОХР. Он је упитао како је могуће да је Тужилаштву БиХ важнија прича о неком кредиту из Павловић банке, а није набавка талго возова у ФБиХ. Додик је саопштио да постоје јасне индиције да су СДС-ови људи и СДС хтели да ту банку отму од Слободана Павловића на начин да убаце своје људе унутар банке који ће да одлучују, а да маргинализују њега као власника.

         "Када су видели да би могли да буду изложени правосудном прогону за огромну штету коју су починили почели су да се мало коригују. Схватили су да су претерали па су наводно дали подршку банци знајући да из САД долази група еминентних адвоката који ће да бране Павловића", рекао је Додик. Он је поновио да сад не постоје услови за референдум о Суду и Тужилаштву БиХ док о томе не буде постигнут комплетан консензус и власти и опозиције у Републици Српској.

         "Кад ови тзв. постану патриоте онда ћемо имати референдум. Верујем да ће код тих тзв. доћи неки други људи па ће постати снажни и изворни СДС, ПДП и НДП, а не ови који се увек крију иза других ставова и институција", истакао је Додик.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари