ДОДИК: Јака Русија даје осећај сигурности свим грађанима Републике Српске

 СВИ МОРАЈУ ДА НАУЧЕ ДА СРПСКИ НАРОД ИМА ДВЕ ДРЖАВЕ НА БАЛКАНУ

Милорад Додик

  • „Не можете живети у земљи у којој монетарну политику воде странци, у којој Уставни суд воде странци, у којој законе доносе странци, а неки још очекују да ми томе аплаудирамо и да кажемо да смо пресрећни. То никада нисмо били, нити смо данас”
  • „Када сам разговарао са важним људима у Русији, мој једини захтев је био - немојте нас саме оставити овде у БиХ, подржите нашу самосталност. Не зато да бисмо ми некога дискриминисали, већ зато што је то рационална одлука”
  • ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да јака Русија значи осећај сигурности за све грађане Републике Српске и додао да сви морају да науче да српски народ на Балкану има две државе.
  • „Доказано је да нас Русија никада није подржала у нечему што је против муслимана или Хрвата на овим просторима. Напротив, подржавала је права Бошњака, Хрвата и Срба на једнак начин”, истакао је Додик.

         Он је за Спутњик навео да једино Русија, као део међународне заједнице, није никада ништа тражила и условљавала.

         „Ови други дођу са 5.000 КМ подршке дечијем вртићу и одмах мисле да могу да мењају геостратегију. Па, то нема нигде на свету”, оценио је председник Српске.

         Додик је истакао да сви морају да науче да српски народ на Балкану има двије државе и када то схвате, онда ће вероватно проћи потреба за њиховом злобом и мржњом.

         „Не можете живети у земљи у којој монетарну политику воде странци, којој Уставни суд воде странци, којој законе доносе странци, а да неко очекује да ми томе аплаудирамо и да кажемо да смо пресрећни. То никада нисмо били, нити смо данас”, навео је он.

         Додик је рекао да Српску веома радује раст моћи Руске Федерације и оценио да би многа рјешења на овим просторима Балкана била другачија да је Русија у време распада СФРЈ имала политичку снагу коју данас има.

          Наводећи да је “БиХ креација која није требало да преживи 1995. годину”, Додик сматра да је далеко било рационалније решење у таквом историјском тренутку формирати три државе, па их пустити да саме покушају да направе неко заједништво.

         „Ако направе - направе, ако не — ником ништа. Овако, како муслимани воле да кажу из својих разлога, навучена нам је лудачка кошуља. Са тиме се ја слажем. БиХ то и јесте, али то не значи да лудачка кошуља треба да се скине са муслимана, а да Срби морају да навуку још једну”, каже председник Српске.

         Додик је напоменуо да Срби у том погледу имају јасну позицију одбране националних интереса и их радује што могу да очекују разумевање за ту борбу и од саме Русије.

         На питање - да ли очекује да јака Русија помогне у скидању те “лудачке кошуље” - Додик је рекао “ми ћемо сами скинути лудачку кошуљу”.

         „Када сам разговарао са важним људима у Русији, мој једини захтев је био - немојте нас саме оставити овде у БиХ, подржите нашу самосталност. Не зато да бисмо ми некога дискриминисали, већ зато што је то рационална одлука”, рекао је Додик, који сматра да је Русија несумњиво неко ко ће одлучивати како ће изгледати нова мапа света у некој будућности.

         Додик је рекао да је, нажалост, у Републици Српској дошло до одређеног процеса који је супротан од снаге коју је имала протеклих десет година и да је тренутно структура политичке елите подељена, па су они која су у суштини опозиција у Српској постали власт у заједничким институцијама.

         „То није случајно, то је креација странаца који сада покушавају да се кроз борбу за надређеност органа БиХ над Републиком Српском успостави нека нова реалност, а тиме се само навлаче проблеми у Републици Српској”, каже Додик.

         Говорећи о украјинској кризи и западним санкцијама, Додик је рекао да је дубоко уверен да ће Русија из тога створити нови систем вредности и поверења у саму себе и направити нови искорак у свету, што већ и чини.

         Он је оценио да је руска интервенција у Сирији показала да на легитиман начин може да се укључи у решавање међународних сукоба.

         „Све до тада западни свет је одржавао сукоб у Сирији и јачао ДАЕШ (Исламску државу). Долазак Русије показао је на који начин треба да се бори против тероризма. Запад то никада неће признати”, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари