ДОДИК: Један круг амбасадора у Сарајеву се састаје петком и настоји да диригује БиХ

„ПОТПУНО ЈЕ ЛАЖНА И ИЗВРНУТА ТЕЗА ДА ЈЕ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ САМО ЗАУСТАВИО РАТ”

Милорад Додик

  • Све што су амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак и помоћник заменика америчког државног секретара за Европу и Азију Брајан Хојт Јиа рекли у Сарајеву потврђује да се у БиХ неће одустати од интервенционизма: „Цинично је кад они говоре да реформу треба да ураде домаће снаге јер све што је до сада рађено, било је под снажним притиском међународног фактора у коме учествују и САД
  • Али требало би, у сваком случају, покушати да се гради један консензус без учешћа спољних политичких притисака јер се тек на бази тога може градити нешто у БиХ што би могло да личи на заједничку земљу
  • Мени је живот лакши откад америчка амбасадорка Морин Кормак и слични не долазе у Српску, или се не састају са мном, нити смо шта изгубили ни добили. Али свакако је угодније, не морамо да трпимо тортуре које смо пролазили на састанцима са сличним амбасадорима који су покушавали да буду вође и одлучују овде о стварима у БиХ
  • Данас у БиХ постоји круг амбасадора који се састаје петком и одлучује шта у БиХ треба да се ради, онда, путем својих поданика у Сарајеву, па делом и у Српској покушавају да наметну та решења, градећи оно што се уопште не може изградити, што се зове БиХ. Ни Америка не може од БиХ на силу направити државу

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да међународни фактор неће одустати од интервенционизма у БиХ и да Српска не треба да наседа на приче о далеким перспективама, већ да настави да снажно брани своју аутономију, Устав и уставна решења у БиХ везана за РС
Додик је нагласио да се из изјава америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак и помоћника заменика америчког државног секретара за Европу и Азију Брајана Хојта Јиа на јучерашњем брифингу у Сарајеву види да се у БиХ неће одустати од интервенционизма.

         Он је рекао да су Кормакова и Ји, говорећи о Дејтонском споразуму на јучерашњем брифингу, намерно изоставили чињеницу да је то међународни уговор и да нигде нису поменули где се крши Дејтон, ни у једној одредби, ни Уставу, ни било којем релевантном законском оквиру.

         „Цинично је када они говоре о томе да то (реформу) треба да ураде домаће снаге јер све што је до сада рађено, било је под снажним притиском међународног фактора у коме учествују и САД”, истакао је Додик.

         Према његовим речима, данас постоји уверење да су САД веома поносне на Дејтонски уговор и да зато сада зачуђује да су у последње време, само за наивне, дошле до изражаја јавно исказане потребе мењања Дејтонског споразума, односно дејтонског Устава.

         Додик је напоменуо да се сада настоје очувати сва наметнута решења у БиХ на начин да је довољно само да неко дође и каже да се крши Дејтон и да то други треба тако да прихвате.

         Он је додао да се највеће кршење Устава десило под патронатом међународне заједнице, која је вршила и подржавала правно и политичко насиље високих представника.

         „Сада би тврдњама олако датим о кршењу Дејтона хтели да сачувају та антидемократска, антицивилзацијска и антиправна понашања. Високи представник је масовно кршио Дејтонски споразум и као такав био је подржан од већине земаља које су чиниле Савет за спровођење мира и разумљиво је да те исте земље сада као фетиш бране било какво покретање питања неправног понашања високог представника”, додао је Додик.

         Он је подсетио да се Дејтон тумачи по Анексу 10, а не по ставовима одређених влада у свету, па таман то била и влада САД, те додао да јучерашњи говорници нису ти који имају право да тумаче Дејтонски споразум.

         Према његовим речима, чињеница је да БиХ ни 20 година након рата није успела да направи заједнички консензус око устава, нити се назире да би то могла да учини у будућности.

         Наводећи да сталне тврдње да је неопходна промена Устава да би земља ушла у ЕУ, делују као нека претња или морање, Додик је рекао да није спорно да се неке ствари прилагоде, али да је овде реч о фундаменталним стварима.

         „Причање о промени Устава визави неких европских захтева и уз тврдње да то морају да учине Европљани заједно са домаћим снагама делују цинично када се не би знала реалност”, додао је Додик.

         Председник Српске у истиче да се ниједна земља не може направити на силу, па ни БиХ, без обзира каква сила стајала иза ње, можда чак и САД.

         „Али требало би, у сваком случају, покушати да се гради један консензус без учешћа вањских политичких притисака јер се тек на бази тога може градити нешто у БиХ што би могло да личи на заједничку земљу”, рекао је Додик.

         Председник Српске навео је да су САД учиниле много да се стабилизује мир у БиХ, али да је потпуно изврнута и лажна теза да је Дејтонски споразум зауставио рат.

         „Дејтонски споразум настао је зато што је постојао политички консензус око политичког система у БиХ и као такав, наравно, да је био довољан да заустави рат, али сада истицати да је то само било да се заустави рат и да сада треба да се мења, то је нешто што тражи, у најмању руку, да се оспори да би могло да се разговара о томе”, додао је Додик.

         Додик је напоменуо да би Дејтонски споразум требало да буде највеће политичко и правно наслеђе САД, те напоменуо да је у Уставу БиХ кориговано и прилагођено уставно решење САД.

         Он је рекао да БиХ, што се кроз историју показало, не може да егзистира као вођена са стране, а у суштини не може да опстане ни као сама.

         Предсједник Српске оценио је да ће у БиХ бити настављена “стална привременост и вежбање разних страних експерата и политичара на ономе шта би требала и каква би требало да буде БиХ, како би требало да буде изграђена”.

         „Република Српска не може олако да прихвати помало нервозна и изнервирана саопштења која дају неки од странаца и да олако прихвати тврдње како се крши Дејтон само зато што они то тако мисле и зато што они праве платформу за неко своје будуће деловање у смислу да је неко други прекршио Дејтон”, додао је Додик.

         Додик је поручио да Република Српска треба да настави снажно да брани своју аутономију, свој Устав, уставна решења у БиХ везана за Републику Српску, начин одлучивања у БиХ, те да не наседа на олако дате приче о далеким перспективама, „које видите како доживљавају ови други где се уводи демократија”.

         Додик је, коментаришући изјаву Хојт Јиа о томе да је у Републици Српској тешка ситуација, оценио да су те изјаве, у најмању руку, некоректне, те истакао да Српска и поред настојања да јој припишу економску нестабилност наставља да измирује све своје обавезе.

         Додик је истакао да Српска не жели никакву конфронтацију са САД, као и да му је најмање важно да ли ће се амерички амбасадор Кормак састати са њим.

         „Мени је живот лакши откад такви као она не долазе у Српску, или се не састају са мном, нити смо шта изгубили ни добили. Али свакако је угодније, не морамо да трпимо тортуре које смо пролазили на састанцима са сличним амбасадорима који су покушавали да буду вође и одлучују овде о стварима у БиХ, а не да се само баве примарно питањима својих држава како је то и предвиђено у дипломатској пракси”, рекао је Додик.

         Он је рекао да данас у БиХ постоји „круг амбасадора” који се састаје петком и одлучује шта у БиХ треба да се ради, онда, путем својих поданика у Сарајеву, па делом и у Српској покушавају да наметну та решења, градећи оно што се уопште не може изградити, што се зове БиХ.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари